Usluga „Bebo, dobro došla na svet“ zaživela u mitrovačkom porodilištu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nova elektronska usluga pod nazivom „Bebo, dobro došla na svet“ od juče je i zvanično zaživela u sremskomitrovačkom porodilištu.

U okviru projekta “Bebo, dobrodošla na svet” koji realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom zdravlja predviđeno, a zahvaljujući istoimenoj usluzi roditelji sva potrebna dokumenta za svoje novorođenče od juče mogu da prikupe odmah u porodilištu u Sremskoj Mitrovici. Uvođenjem ove usluge znači da roditelji po rođenju deteta dobijaju jedan obrazac na kojem popunjavaju ime, prezime deteta i mesto prebivališta dok će sve ostalo odraditi državna uprava.

„Uvođenjem ove nove elektronske usluge želimo da pokažemo da Grad Sremska Mitrovica ide u susret svojim građanima, pre svega svojim porodiljama, mi želimo da im omogućimo da na brz, lak i pre svega jednostavan način srede sve potrebne papire za svoje novorođenče“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader prilikom današnjeg obilaska porodilišta.

img_1687

On je objasnio da je omogućeno da se svi neophodni podaci za novorođenče unose u softver u bolnici koji je povezan sa softverom u gradskoj upravi i policiji i da upravo na taj način porodilje izbegavaju dugo čekanje u redovima na šalterima, već sva sređena dokumenta dobijaju po izlasku iz bolnice.

Sanader je za kraj dodao da će lokalna samouprava ovu uslugu pokušati da upotpuni na taj način što će kroz nju omogućiti porodiljama da ostvare i neka druga prava po osnovu rođenja deteta, a pre svega se misli na određene novčane naknade.

V.d. direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj istakao je da će usluga „Bebo, dobro došla na svet“ znatno pojednostavniti sve administratvine procedure upisa beba u matične knjige rođenih i dodao da se ova usluga može protumačiti i kao znak pažnje države prema porodiljama.

Prema podacima koje je izneo doktor Bratislav Mirković, šef porodilišta u Sremskoj Mitrovici prosečno u toku godine u porodilišu bude oko 1.500 porođaja i samim tim sremskomitrovačko porodilište pripada većim porodilištima u državi.

„Mi unazad beležimo neznatan rast broj porođaja na godišnjem nivou, ali to još uvek nije onaj procenat koji bi doprineo poboljšanju nataliteta“, rekao je Mirković i dodao da je četiri radnika porodilišta obučeno za unošenje podataka u softver, te da se nada da će ova usluga delovati bar malo stimulativno na roditelje i buduće roditelje.

Možda Vam se svidi i