Ukida se povrat PDV za bebe, ali povećava roditeljski dodatak?

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV na hranu i opremu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak.

Navodno, ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

“Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu ; vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom”, stoji u srpskom pismu o namerama MMF.

Na taj način će se izbeći dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorodjeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rodjeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate.

Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara.

Pravo na povraćaj PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

(Beta/Večernje novosti)

You May Also Like