Učitelj tužbom na otkaz: I službeno i PRIVATNO!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Disciplinski postupak protiv učitelja Mate Žarka iz Bajićeve škole prethodne sedmice se završio otkazom, ali klupko tek počinje da se odmotava.

Podsetimo, Mate Žarko je suspendovan nakon neprihvatanja odluke da održava pune časove za vreme Dečje nedelje, pod sumnjom da je narušio radnu disciplinu i „zbog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika“, za čija se prava učitelj, kako kaže, jedino i borio. Na kraju se sve završilo otkazom.

Direktor sindikata Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Đorđe Cvijanović kaže da se stav sindikata nije menjao od samog incidenta i početka suspenzije. „Direktorka je svakako imala pravo na neku sumnju, ali svaku sumnju treba dokazati. Mi smo konsultovali advokata sindikata koji je rekao da ona isto tako ima pravo da posumnja da je on ubio čoveka“, kaže Cvijanović i dodaje da je Sindikat svojevremeno ponudio Žarku pravnu pomoć kako bi se ova situacija što pre rešila.

voj-Djordje-Cvijanovic_620x0

Mate Žarko je u razgovoru za naš medij potvrdio da je podneo tužbu, i to na tri mesta, a da je spreman i da ide do suda za ljudska prava. „Kada se završi službeno, tužiću i privatno, jer je tu bilo svega. Ne prođe li ovo, ja sam spreman da idem do Strazbura, jer znam da grešku nisam napravio“, jasan je učitelj uz stav da su najbolje sudije deca i njihovi roditelji koji su se i peticijom borili da on bude vraćen na posao. To, međutim, nije izazvalo neku veću reakciju u školi.

Učitelj Žarko još dodaje da je kontaktiran od nekih predstavnika gradske vlasti koji su uočili nepravilnosti u čitavom procesu i da je to još jedan od znakova koji ukazuju da „tu ima još nečeg“. Gradska uprava za obrazovanje je, međutim, zauzela neutralan stav povodom otkaza koji je uručen učitelju pozivajući se na Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uz stav da će nadležni sud najbolje pokazati ko je u pravu.

You may also like