Pojedini izdavači nudili su školama na poklon udžbenike za đake prvog razreda, pod uslovom da se učitelji opredele za njihova izdanja za drugi, treći i četvrti razred.

Nakon prijave prosvetnoj inspekciji, Ministarstvo je upozorilo direktore škola da ne primaju poklone i donacije izdavačkih kuća, jer je to po zakonu zabranjeno. U Udruženju izdavača udžbenika i učila Srbije kažu da je reč o pokušaju samo jedne izdavačke kuće koji je pravovremenom reakcijom sprečen i da se to više ne dešava.

U dopisu upućenom direktorima Ministarstvo podseća da odluku o izboru udžbenika donosi nastavničko veće na predlog stručnih veća pojedinih predmeta, odnosno aktiva učitelja i uz saglasnost saveta roditelja svake škole. Ukoliko se izbor udžbenika ne sprovede po zakonu, odnosno ako škola i nastavnici prime poklon ili donaciju izdavača, predviđene su kazne od 100.000 do milion dinara.

“Nepoštena tržišna utakmica je zabranjena. Nemojte dovoditi u pitanje svoju poziciju. Nemojte dozvoliti da dovedu u takvu poziciju vaše kolege, predsednike aktiva učitelja i uticajne učitelje na koje vrše pritisak i putem obećanja novčanih nagrada, jer mogu ostati bez posla. Nemojte dozvoliti da vrše pritisak na članove saveta roditelja, što se u nekim školama već dešava. I to je već prijavljeno nadležnim inspekcijama i nadležnom ministarstvu“, navodi se u dopisu Ministarstva prosvete.

U tom ministarstvu nisu želeli da otkriju koji izdavači su nudili na poklon knjige za prvake, napominjući da imena neće javno iznositi, ali da će reagovati na svaku prijavu koja stigne do inspekcije i školskih uprava.

– To je bio nekorektan pokušaj jedne izdavačke kuće koji je zaustavljen i takve stvari se više ne dešavaju. Ako neko nudi na poklon udžbenike za prvi razred, pod uslovom da se njegova izdanja koriste i u drugom, trećem i četvrtom, to nije nikakav poklon već kao da ste dali rabat od 25 odsto. Takvo uslovljavanje je protivzakonito, jer učitelji imaju pravo izbora, ne moraju svi od prvog do četvrtog razreda da rade po udžbenicima istog izdavača – napominje predsednica Skupštine Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije Gordana Knežević Orlić.

Izvor 021 / Autor: Danas

Možda Vam se svidi i