Ministarstvo dražavne uprave i lokalne samouprave završilo je Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i poslalo ga na mišljenje ostalim ministarstvima. Njegovim usvajanjem, koje se očekuje na proleće 2016, stvoriće se uslovi za donošenje novih akata koji će ukinuti dosadašnju praksu da se za isti posao u ministarstvu ili državnoj agenciji dobijaju različite plate.

Primeri da kafe kuvarice po državnim agencijama zarađuju i po 45.000 dinara, a njihove koleginice u ministarstvima i do 15.000 dinara manje, praktično će otići u istoriju. Više neće biti moguće ni da zaposleni sa fakultetima koji obavljaju složene poslove u nekim državnim upravama imaju manje plate od radnika sa srednjom školom u drugim delovima javnog sektora.

Banka, novac, dinari, brojanje novca, plata

Banka, novac, dinari, brojanje novca, plata

U državnoj upravi trenutno ima oko 1.150 poslova i oni će do aprila ove godine, u „katalogu radnih mesta“ Ministarstva državne uprave, biti svedeni na manje od 750.

Namera je da se za isti posao bez obzira na to da li se radi u ministarstvu, državnoj agenciji ili instituciji, dobija ista plata.

Tokom 2016. očekuje se i zakon koji će utvrditi kolike plate će imati vozači, kuriri, ekonomisti, pravnici. Za sada je poznato da će koeficijenti biti 1:7,5 što znači da bi minimalna plata trebalo da bude oko 22.000 dinara, a maksimalna oko 165.000 dinara. Propisi će ovaj put zaobići zaposlene u javnim preduzećima, ali je plan u Nemanjinoj 11 da u toku naredne godine urede i ovaj sektor.

Izvor: Radio 021/Blic

Možda Vam se svidi i