Na kraju avgusta u sremskoj oblasti bilo je 23.377 nezaposlenih, od čega su žene činile 11.823.
Međutim, više od polovine nezaposlenih u šest sremskih opština, tačnije njih 14.778, nema više od trećeg stepana kvalifikacije, a daleko najviše ih je s prvim stepenom – 8.453.

Sudeći po strukturi nezaposlenih, moglo bi se očekivati da je većina njih spremna da radi bilo šta ili da se dokvalifikuje ili prekvalifikuje da bi dobila bilo kakvo radno mesto. Međutim, to ipak nije tako i mali je broj nezaposleih koji su spremni da se vrate u školske klupe i obuče za novo radno mesto. Nekima čak i nije problem prekvalificija i obuka, ali jesu male plate koje danas isplaćuju strani investitori – a ništa bolji nisu ni domaći – a ima i onih koji ne žele da menjaju zanimanje koje su već stekli.

Tako zainteresovanih za krojače i šivače ima malo i nedovoljno, a dokaz za to je što Fabrici za izradu meomorijskih dušeka i jastuka, koja radi u Rumi, nedostaje u ovom trenutku radna snaga za dve smene. Ta kinesko-danska kompanija želi da zaposli 160 radnika, ali krojača i šivača nema pa su pomoć potražili u susednim sremskim opštinama. Fabrika trenutno zapošljava 290 radnika, ali u poslovnom planu ima i pokretanje druge pa i treće smene, pod uslovom da dobije potrebnu radnu snagu, odnosno nađe dovoljno šivača i krojača.
Direktor kinesko-danske kompanije HealtćCare Europe Aleksandar Andersen Podravac objašnjava da na evidenciji nezaposlenih nedostaje kvalitetna radna snaga.
„U Rumu je poslednjih godina stiglo nekoliko investitora, koji se bave delatnošću koja pretenduje baš na te struke – ako ne uspemo da pronađemo odgovarajuću radnu snagu u drugim opštinama, moraćemo sami da organizujemo obuku da bismo konačno krenuli da radimo punim kapacitetom“, rekao je Podravac, dodajući da ta kompanija planira da proširi pogon za 90.000 kvadratnih metara, što bi značilo da u naredne tri godine ima 1.200 radnika.
Za razliku od većine domaćih i stranih kompanija, u ovoj ne kriju da je plata za radnike između 25.000 i 38.800 dinara. Fabrika proizvodi oko 70 različitih artikala od memorijske pene, a čak 99 odsto odlazi u izvoz pa se predviđa da će do kraja godine poslovni bilans doneti prihode od 12 miliona evra.

Dolazak stranih investitora u Rumu stvorio je mogućnost da i mnogi drugi nezaposleni u rumskoj opštini, a s manjom kvalifikacijom, dobiju radno mesto. Tako ovih dana mnogi od njih imaju priliku da se zaposle jer je u toku konkurs za prijem 100 radnika s najmanje trećim stepenom kvalifikacije. Već danas internacionalna kompanija koja posluje u Rumi – a prema pisanju Dnevnika, reč je o kompaniji iz auto-industrije – počinje razgovore s potencijalnim kandidatima u rumskim selima Platičevu i Grabovcima, a nastaviće i po drugim mestima da bi izabrala 100 radnika koji imaju minimum treći stepen stručne spreme i spremni su da putuju u inostranstvo radi obuke odmah po zasnivanju radnog odnosa. U toj kompaniji objašnjavaju da sada traže radnike s minimum trećim stepenom, ali da im se mogu javljati i oni s višim i visokim obrazovanjem da bi bili selektovani i eventualno postali stalni deo fabrike.

Druge sremske opštine raširenih ruku su prihvatile ponudu kinesko-danske kompanije za radnom snagom i pozvale su sve nezaposlene žene s evidencije NSZ-a da se prijave za krojače i šivače. U iriškoj opštini na evidenciji nezaposlenih ima 180 žena sa završenom osnovnom školom, a svim mesnim zajednicama i mesnim kancelarijama stigao je formular te kompanije za zainteresovane kandidatkinje, kao i ponuda da idu na organizovanu obuku, a u ponudi im je i prevoz do radnog mesta u Rumi.

novaekonomija.rs

Možda Vam se svidi i