Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, a na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se za sada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.

Kako se navodi u saopštenju Zavoda za javno zdravlje aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema i nalazi se ispod epidemijskog praga, dok je trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu u porastu u odnosu na prethodnu nedelju.

grip

Od početka 2016 godine, na teritoriji sremskog okruga Centar za kontrolu i prevenciju
bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je potvrdio infekciju virusom gripa kod jednog deteta i jedne odrasle osobe sa teritorije opštine Sremska Mitrovica, i kod dve odrasle osobe sa prebivalištem na teritoriji opština Ruma i Inđija (AH1N1pmd09).
Pomenute odrasle osobe su zbog sa teške respiratorne bolesti hospitalizovane na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C, dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar-decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:
– pravilno odlaganje upotrebljenih maramica
– nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
– redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe – mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini, a plastične u toploj sapunici).

Možda Vam se svidi i