U školama sutra nema prvog časa

Štrajk upozorenja koji su najavili predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete zakazan je za sutra, a u školama neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je danas da je ministar prosvete Srđan Verbić na jučerašnjem sastanku pokazao „nezainteresovanost ministra prema zahtevima sindikata i problemima u obrazovanju“.

Sibenik ,29.11.2012 - Strajk prosvjetnih radnika i medicinskih sestara i tehnicara

„Ministar je sindikate ponovo uputio na premijera. Ovaj sastanak je ozvaničio tvrdnje sindikata prosvete da su se Vlada i Ministarstvo prosvete oglušili o zahteve sindikata prosvete i da nemaju nameru da ispune svoje obaveze iz Sporazuma potpisanog prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na zahteve sindikata posebno se oglušio ministar prosvete koji „kao da se ne seća šta je potpisao 24. aprila 2015. godine“.
„Umesto da proteklih meseci postigne kakav-takav boljitak za obrazovanje on je juče, po ko zna koji put, ponovio istu rečenicu ‘da su zahtevi sindikata prosvete nerealni'“, saopštio je SRPS.

Taj sindikat je ocenio da štrajk upozorenja 25. februara, po svemu sudeći neće biti dovoljan, pa će SRPS pozvati ostale sindikate prosvete da zajednički pristupe organizaciji protesta širom Srbije.

Sindikati su istakli nezadovoljstvo zbog neispunjavanjem obaveza iz Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti u kome se, između ostalog, navodi da će se Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru u 2016. poboljšati materijalni položaj prosvetnih radnika.

„Sada je već potpuno jasno da Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru neće poboljšati materijalni položaj prosvetnih radnika. Stoga su štrajkački zahtevi prosvetnih sindikata za povećanje plata u visini četiri odsto u aprilu i četiri odsto u oktobru, kao i jednokratna isplata nagrade u visini od 5.000 dinara, više nego opravdani“, saopštio je SRPS.

RTV

You May Also Like