Sremska Mitrovica – U porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, na odeljenju neonatologije godinama unazad koristi se aparat za rano otkrivanje nagluvosti kod tek rođenih beba. Mitrovačko porodilište jedno je od prvih u Srbiji  koje je počelo da radi skrining testove te vrste.

Reč je o aparatu OTO AKUSTIČKA EMISIJA koji je 2003.godine programom i sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, AP Vojvodine obezbeđen i stavljen u upotrebu u cilju ranog otkrivanja oštećenja sluha kod novorođenčadi.

37136_beba_f

Pregled se radi svim bebama po rođenju u mitrovačkom porodilištu i ukoliko postoji sumnja na oštećenje sluha dete se upućuje u ustanove višeg nivoa zdravstvene zaštite – Institut za majku i dete, KC Vojvodine ili Institut za ORL i MFH KC Srbije u Beogradu. Bebama kod kojih nije ustanovljen poremećaj zakazuje se redovni kontrolni pregled u savetovalištu Dečijeg dispanzera. Nakon mesec dana i u slučaju da roditelj, lekar-pedijatar ili neonatolog, posumnjaju na oslabljen sluh ponovo se radi provera. Sve medicinske sestre i tehničari koji rade u dečijem boksu porodilišta edukovani su za rad na aparatu, a rezultate, ukoliko se postavi sumnja na oslabljen sluh, daje otorinolaringolog.

„S obzirom da je aparat koji naša bolnica poseduje star više od 13 godina, bila bi korisna nabavka savremenijeg, a u cilju brže i efikasnije dijagnostike s obzirom na obučenost i organizovanost zaposlenih u radu sa bebama oslabljenog sluha. Zaposleni u našoj ustanovi su takođe verzirani da na što bezbolniji način i sa izvesnom rezervom saopšte roditeljima informaciju o eventualnom problemu sa sluhom kod deteta,“ rekao je prim. dr Miroslav Kendrišić, spec. otorinolaringologije i direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica i dodao da se nada, da će Opšta bolnica Sremska Mitrovica dobiti aparat novije generacije u nedavno pokrenutoj akciji Blic fondacije – opremanje porodilišta Srbije aparatima za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Izvor: Opšta bolnica Sremska Mtrovica

Možda Vam se svidi i