U decembru počinje sa radom kancelarija za smanjenje siromaštva u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan radni sastanak povodom uključivanja Sremske Mitrovice u pilot projekat „Povećanje efikasnosti socijalne usluge kroz međuopštinsku saradnju i promocija aktivacije ranjivih grupa na lokalnom nivou“ i otvaranja Kancelarije za smanjenje siromaštva u Sremskoj Mitrovici.

Nosilac projekta je Udruženje građana „Duga“ iz Ade, partneri su Opština Ada, Opština Ruma, Opština Nova Crnja i Grad Sremska Mitrovica.

„Kancelarija za smanjenje siromaštva predstavlja pilot projekat i novu meru lokalne socijalne politike, on obuhvata, odnosno bavi se radnim angažovanjem lica iz socijalno ugroženih porodica, reč je o aktivaciji ovih lica u javnim preduzećima i na neki način vraćanjem dostojanstva socijalno ugroženim porodicama. Projekat će se bazirati na dva prigradska naselja, reč je o mesnim zajednicama Mačvanska Mitrovica i Laćarak“, objašnjava Vojsilav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Snežana Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad „Sava“ iz Sremske Mitrovice dodaje da će se raditi na tome da se na teritoriji Sremske Mitrovice maksimalno radno angažuju socijalno ugroženi,a radno sposobni građani.

„Želimo da se radno sposobnim, a socijalno ugroženim građani pruži prilika da rade, da se pokažu i dokažu poslodavcima, da ih eventualno poslodavci ocene ili možda čak i ostave da rade kod njih. Za taj njihov rad oni će dobiti naknadu kroz jednokratnu novčanu pomoć u naturi“, priča Stanisavljević.

Prema informacijama koje je ona iznela trenutno Centar za socijalni rad „Sava“ ima 1436 porodica koje koriste novčanu socijalnu pomoć odnosno, socijalno ugroženih porodica. Od tog broja preko 60% jesu radno sposobni građani.

Vesna Civrić, predsednica Udruženja građana „Duga“ i autor projekta istakla je važnost povezanosti svih relevantih ustanova, organizacija, nivoa vlasti.

„Izuzetno je važno da svi uvezani radimo zajedno, lokalna zajednica, nevladin sektor, centri za socijalni rad, pokrajinski sekretarijat, ministarstvo, Evropska unija. Najbitnije je osnažiti porodicu, jer društvo je jako koliko je jaka njena najslabija karika“, objašnjava Civrić.

Kancelarija za smanjenje siromaštva u Sremskoj Mitrovici sa radom počinje u decembru mesecu i obuhvataće kako lokalnu samoupravu tako i Centar za socijalni rad “Sava“, dva komunalna preduzeća, JKP „Komunalije“ i JKP „Vodovod“, a takođe i još nekoliko partnera.

Projekat „Povećanje efikasnosti socijalne usluge kroz međuopštinsku saradnju i promocija aktivacije ranjivih grupa na lokalnom nivou“ finansira Evropska unija,a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja.

Možda Vam se svidi i