Trudnice BEZ panike: „Utrogestana“ dovoljno u apotekama

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dok u mnogobrojnim apotekama u Srbiji trenutno vlada nestašica leka „utrogestan“ koji sprečava pobačaj i koristi se u procesu vantelesne oplodnje, na policama Apoteke Sremska Mitrovica ovog leka ima u dovoljnim količinama.

Hormonski lek koji nije štetan, ne može da izazove komplikacije i predoziranje proizvodi se u dve gramaže, jači od 200 mg i slabiji od 100 mg, a u apotekama u gradu trenutno se može naći samo slabija verzija leka, što je prema rečima Đurđice Antić iz Apoteke Sremska Mitrovica sasvim dovoljno da se ne stvara bespotrebna panika među ženama i podmire njihove potrebe.

Antić je objasnila da je „utrogestan“ progesteron neophodan za redovno održavanje trudnoće, i da u slučaju pada potrebne koncentracije tog hormona može doći do komplikacija u trudnoći, pa i do spontanog pobačaja.

U Agenciji za lekove, ZA N1 su objasnili da je do nestašice leka došlo zbog toga što uvoznik „Farmalogist“ nije podneo zahtev za kontrolu leka. Nosilac dozvole za lek, „Sodimed“, pre nedelju dana je Agenciju obavestio o očekivanoj nestašici i najavio da će uvoznik u prvoj nedelji ovog meseca podneti zahtev za kontrolu kvaliteta. Tako bi u najboljem slučaju lek mogao da se nađe u svim apotekama tek u drugoj polovini meseca.
Foto: galaxypharma.com

Možda Vam se svidi i