Svečana akademija „Majci Rusinki“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tradicionalna svečana akademija pod nazivom “Majci Rusinki” koju svake godine u decembru mesecu organizuje Područna kancelarija Nacionalnog Saveta rusinske nacionalne manjine održaće se u sredu, 14. decembra u sremskomitrovačkom pozorištu. Početak akademije zakazan je za 18:00 časova.

Tim povodom danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program akademije, ali i pozvani svi Mitrovčani da svojim prisustvom zajedno sa Sugrađanima Rusinima obeleže jedan jako bitan datum za njih, godišnjicu doseljavanja njihovih predaka na teritoriju Grada Sremska Mitrovica.

Na konferenicji su govorili predsednica Udruženja “Rusini” Monika Abođi Mitrović, Dušanka Kostić predstavica kancelarije Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine i članica udruženja Olgica Olear.

U okviru akademije svi posetioci imaće priliku da uživauju u bogatom programu, pa će tako poemu Helene Gafič Stojkov „Majci Rusinki“ na rusinskom i srpskom jeziku izvesti članice recitatorske sekcije Udruženja građana “Rusini”, zatim će sa recitacijama nastupiti deca koja fakultativno uče rusinski jezik, dečija pevačka grupa i solista Nađa Kaurin, pevački duet Nikolina Dumančić i Danijela Hornjak. Takođe nastupiće još i pevačka grupa „Rusinski zraci“, koja će izvesti delove poeme „Čukundedin osmeh“ Mihala Ramača, zatim Jasna Arbanas i Milda Kuzminac.

Gost ovogodišnje akademije jeste KUD „Joakim Hardi“ iz hrvatskog naselja Petrovci.

You may also like