Sve kamere u školama umrežiće s policijom

Od strane Ozon
0 komentar

Uskoro bi sve škole u Srbiji trebalo da budu povezane sa policijskim stanicama. Uvezivanje škola i policije, kako bi se smanjilo i sprečilo vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Mnoge škole već imaju video-nadzor, a pojedine su i uspostavile vezu sa lokalnim policijskim stanicama.

U uvođenju ove bezbednosne mere prednjači Beograd, gde je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 200 vaspitno-obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Negde su kamere uvele ustanove, a negde je to urađeno uz pomoć opština. Kao model za celu Srbiju može da posluži nekoliko beogradskih opština, gde se snimci iz školskog dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih ispostava.

– Video-nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog venca, Voždovca, Obrenovca i Starog grada povezan je s monitoring centrima u područjima policijskih stanica – objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. – Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video-nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština u gradu. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbednosti učenika u školama.

Kako u Beogradu, tako bi trebalo da bude i u celoj Srbiji. Procene Ministarstva prosvete su da u Srbiji oko 40 odsto škola ima video-nadzor, dok je u Beogradu 85 odsto obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Van glavnog grada više su izuzetak nego pravilo one koje su i povezane sa policijom.

Direktori beogradskih škola koje snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i od drugih vrsta kriminala. Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, kaže da svi oni koji bi hteli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.

Večernje novosti

You may also like