Švajcarska daje 2,7 miliona franaka za projekte

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC će, kroz projekat „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, u narednih 2,5 godine, odnosno do kraja 2018. godine podržati ruralni razvoj kroz regionalno povezivanje partnera sa teritorije Sremskog, Mačvanskog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga sa 2,7 miliona švajcarskih franaka. Tim povodom danas je u Gradskoj kući održan prvi sastanak (radionica) „Predstavljanje kriterijuma za odabir ruralno – regionalnih inicijativa“ partnera iz Srema sa predstavnicima projektnog tima SDC-a.

„Sremski okrug zajedno sa svojom Regionalnom razvojnom agencijom Srem (RRA Srem) ušao je u iplementaciono područje Švajcarske agencije za razvoj i saradnju SDC i danas će se pratktično održati prva radionica u regionu sa predstavnicima lokalnih samouprava Srem, civilnog i privatnog sektor, sa ciljem da se definišu kriterijumi za buduće projekte koje će SDC finansirati u Sremu“, rekao je Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem.

On je istakao da je veliki plus to što je RRA Srem već dosta radio na regionalnim projektima i da postoji lepa osnova za saradnju.

„Ono što je bitno reći jeste da ovi projekti podrazumevaju funkcionalni razvoj teritorije Srema. Tražiće se i finansirati projekti koji imaju međuopštinski kapacitet, a da se pri tom podudaraju sa interesovanjima lokalne samouprave. Tražiće se projekti koji mogu da interesno vežu sve zainteresvane strane, više lokalnih samouprava, više nevladinog sektora, više ljudi koji predstavljaju privatni sektor, da se pronađu takve tematske ideje koje mogu da zadovolje široki broj učesnika, odsnosno zainteresovanih strana“, objašnjava Mirić i dodaje da već u novembru mesecu RRA Srem mora imati pripremljene projekte, kako bi se se u januaru 2017. godine krenulo sa njihovim finansiranjem.

Tomislav Janković, ispred Grada Sremska Mitrovica kratko je rekao da je današnja radionica dobra prilika da se predstavnici SDC-a upoznaju sa potencijalima koje grad ima, i izrazio nadu da će sradnja RRA Srem, Sremske Mitrovice i SDC-a biti uspešna.

Projekat „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“ ima za opšti cilj da obezbedi pristup dodatnim sredstvima za sprovođenje nadležnosti lokalnih samouprava i da na ovaj način doprinese jačanju demokratkog procesa odlučivanja o prioritetima na lokalnom nivou i poboljšanju usluga za građane i privatni sektor. Projekat će sarađivati sa predstavnicima nacionalnog, regionalnog i lokalnog nivoa.

Projekat je finansiran od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a sprovodi ga konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija) sa periodom realizacije novembar 2015. – januar 2019. godine.

Možda Vam se svidi i