Sutra počinje upis prvaka

Sremska Mitrovica – U petak, 1. aprila zvanično počinje upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2016/17 koji će trajati do 31. avgusta.

Redovno godište za upis u prvi razred su deca rođena u periodu od 01.03.2009 do 28.02.2010. godine.

Osim potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa, za upis u prvi razred potrebno je da roditelji dostave izvod iz matične knjige rođenih, lekarsko uverenje, a budući školarci će imati i testiranje kod psihologa i pedagoga.

*Testovi za ispitivanje budućih prvaka

Testiranje budući prvaka vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku. Pri testiranju dece primenjejuju se standardni postupci i instrumenti koji su preporučeni od strane ovlašćene stručne organizacije.

Ukoliko školski pedagog ili psiholog nisu u mogućnosti da testiraju dete na njegovom maternjem jeziku u takvim slučajevima angažuje se prevodilac na predlog saveta nacionalne manjine, čiji jezik dete govori.

Raniji upis dece u prvi razred

Deca starosti od šest do šet i po godina mogu da se upišu prvi razred, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u osnovnu školu koja se vrši od strane školskog psihologa. Prilikom testiranja primenjuju se instrumenti i postupci preporučeni od strane nadležnih stručnih organizacija.

Na osnovu urađenog testiranja, psiholog škole preporučuje:

Upis deteta u prvi razred, ili
Odlaganje upisa za godinu dana i pohađanje predškolskog programa
Ukoliko roditelj iz bilo kog razloga sumnja u odluku o odlaganju upisa, može da podnese zahtev za ponovno testiranje komisiji škole. Komisiju škole sačinjavaju: pedagog, psiholog, učitelj i pedijatar. Nakon ponovnog ispitivanja o spremnosti za upis, komisija donosi odluku o upisu deteta u prvi razred ili odlaganju upisa na godinu dana i pohađanja predškolskog programa.

Kasniji upis dece u prvi razred

Ukoliko dete nije upisano u prvi razred usled zdravstvenih problema ili nekog drugog razloga, a starije je od sedam i po godina, može se upisati u prvi ili odgovarajući razred nakon provere znanja.

*izvor: osnovneskole.edukacija.rs
Foto: francpresern.edu.rs

You May Also Like