Sutra Međunarodni plivački maraton “Jarak -Šabac”

Sremska Mitrovica – 47. Međunarodni plivački maraton “Jarak – Šabac” biće održan u nedelju, 7. avgusta sa startom u 11:00 časova u Jarku.

Ove godine učešće na Maratonu prijavilo je ukupno 20 plivača i plivačica iz 12 zemalja. Start trke je u 11:00 časova u sremskom Jarku, a na cilju Šapcu prvi maratonci se očekuju oko 13:30 i 14:00 časova na plaži Stari grad.

3

Međunarodni plivački maraton “Jarak-Šabac” rekom Savom je dužine 18 km i 880 metara, koliko iznosi vodena deonica između sremskog sela Jarak i Šapca, kod plaže „Stari grad“ – cilj. Maraton se održava u znak sećanja na „Krvavi marš“ 4.500 Šapčana koji su u septembru 1941. godine, pod pretnjom smrtne kazne, pretrčali 22 kilometra do nemačkog logora u Jarku. Svako ko je na ovom putu posrnuo bio je ubijen. Mnogi iz „trčeće kolone smrti“ preživeli su zahvaljujući meštanima sela Jarka koji su im, rizikujući svoje živote, davali vodu i hleb. Kao znak zahvalnosti Šapčani su na ulazu u ovo selo podigli spomen česmu na kojoj je zapisano:“Za ljubav, za bratstvo, za vodu“.

1

2

Proglašenje pobednika je u 15:00 sati, a nagradni fond iznosi 4.200 evra. Za vreme trke na Starom gradu u Šapcu odvijaće se sportsko – zabavni program.

You May Also Like