Štrajk lekara ukoliko zakon ne obuhvati ceo javni sektor

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) najavili su juče da će stupiti u štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada, ukoliko Zakon o sistemu plata u javnom sektoru ne bude ravnopravno tretirao sve zaposlene.

Predsednik SLFS Rade Panić istakao je na konfeneciji za novinare da to nije politčki štrajk i da se neće izlaziti na ulice, ali će ga, kako je rekao, „osetiti celo društvo“. „Ukoliko se loš zakon usvoji, dan posle usvajanja stupićemo u štrajk“, rekao je Panić.

lekar

Lekari su nezadovoljni predloženim rešenjima, ali najviše time što, kako navode, Nacrt zakona ne tretira podjednako sve zaposlene u javnom sektoru, jer su pojedni, poput radnika u javnim preduzećima, izuzeti iz njega. SFLS tvrdi da se predviđenim rešenjima uskraćuju prava zaposlenih predviđena kolektivnim ugovorima, uskraćuje plaćanje prekovremenog rada lekara, već se samo predviđaju slobodni dani, te da pojedina predviđena rešenja nisu u skladu sa Zakonom o radu.

Platni razredi moraju se, kaže Panić, praviti tako što će se upoređivati slična radna mesta, a to podrazumeva koliko školovanja je potrebno, koliko su kompleksna, koliko godina iskustva je potrebno… Nezadovoljni su i pozicijom lekara, jer su, prema katalogu radnih mesta, rukovodioci najbolje rangirani, što smatraju nedopustivim. „Rukovodilac može da bude i onaj ko je završio ekonomski fakultet, za četiri godine, i specijalista koji ima 10-15 godina fakulteta, specijalizacije… Subspecijalisti moraju da imaju najviši koeficinet, jer se niko ne školuje za direktora. Trebalo bi da se vrednuju stručnost, školovanje i iskustvo“, rekao je Panić.

Ističe i da štrajk nije uperen protiv Ministarstva zdravlja, već protiv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje radi na predlogu zakona, a koje, kako tvrde, ignoriše njihove zahteve i dopise. „Bez nas nema zdravstvenog sistema i moramo se pitati kakav će zakon biti donet“, rekao je Panić. On kaže da lekari i medicinske sestre neće izlaziti na ulice, ali da će se štrajk osetiti, i upitao javnost i nadležne „šta će biti kada se pojedine liste čekanja produže, a operacije koje nisu hitne prestanu da se rade“.

Prema njegovim rečima, potrebna je i veća transparentnost u radu zdravstvenih ustanova, a naveo je i da SLFS nije još imao zvanične kontakte sa drugim sindikatima, ali da blisko sarađuje sa četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu.
Ukazao je da u našem zdravstvu postoji manjak lekara, da je odliv lekara veliki i da postoji mogućnost da za 10-15 godina ostanemo bez lekara, te ukazao da je potrebno veće poštovanje profesije.

Izvor: Tanjug/Radio021

You May Also Like