Sremska Mitrovica – Virus H5N8 poznatiji kao ptičiji grip pojavio se u Vojvodini i već su registrovana prva uginuća labudova uzrokovana ovim virusom.

Na sreću, kako je objasnila doktorka Jasmina Jandrić Kočić epidemiolog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdavlje Sremska Mitrovica, do sada nije zabeležen ni jedan slučaj prenošenja virusa sa ptica na humanu populaciju, tako da opasnosti po ljude od ovog virusa nema.

Što se tiče životinja, odnosno ptica sremskomitrovački veterinari su u pripravnosti i preduzeli su sve potrebne i propisane mere prevencije i zaštite.

Karakteristični simptomi bolesti ptičijeg gripa su: iznenadna uginuća živine, čak i bez simptoma bolesti; slabost i potištenost, uz nakostrešenost perja; veliki pad nosivosti jaja, loš kvalitet ljuske; respiratorni simptomi – kašalj, disanje na otvoreni kljun, otok glave i vrata; cijanoza kreste i podbradnjaka; tačkasta krvarenja na sluznicama i potkožnom tkivu; nervni simptomi (otežano kretanje, grčevi, kretanje u krug, paraliza).

Podsećamo, uzgajivači živine dužni su da prijave svaku sumnju na bolest veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

Možda Vam se svidi i