Šta znači FDI nagrada za ekonomski potencijal?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Engleski časopis FDI juče je dodelio priznanje Sremskoj Mitrovici kao jednoj od deset evropskih mikro gradova sa najvećim ekonomskim potencijalom. Šta ovo znači za Sremsku Mitrovicu i šta ova nagrada, u stvari, predstavlja?

Engleski časopis FDI je deo medijske grupacije „Financial Times Ltd“ i iz godine u godine ocenjuje gradove po određenim kriterijumima, te njihove liste predstavljaju odličan pokazatelj investitorima gde treba ulagati i zašto.

Iako je ovo treći put da se Sremska Mitrovica nalazi u publikaciji FDI evropskih gradova koji su najpogodnijih za investitore, prethodnih godina je to bilo u kategoriji isplativosti. Za ovu kategorije se kao kriterijumi uzimaju prosečna i minimalna zarada po kategorijama zaposlenih (nekvalifikovana, srednje kvalifikovana i visokokvalifikovana radna snaga), troškovi pokretanja biznisa, troškovi izvoza i uvoza kao i nivo poreza. Primera radi, u prošlosti su se među „najisplativijim“ gradovima pored Sremske Mitrovice nalazili i Vranje, Zaječar, Zrenjanin i rumska opština.

Da slučaj našeg grada nije usamljen pokazuje i to da je Sremska Mitrovica, zajedno sa Opštinom Inđija 2014/15 dobila mesto na listi malih evropskih regija, pomažući tako i samoj Vojvodini da se u tom periodu nađe u TOP 10 južnih evropskih regija. Primera i poređenja radi, među velikim gradovima je te godine svoje mesto po isplativosti našao i Beograd.

2012/13

2012/13

2014/152014/15

Naravno da mesto na listi „isplativih“ gradova nije beznačajno ali se, u prestižu, kotira slabije od ove za ekonomski potencijal koju je Sremska Mitrovica dobila za period 2016/17.

Za gradove sa najvećim ekonomskim potencijalom, bez obzira bili oni veliki, srednji, mali ili mikro (kategorija u koju spada i naš grad), kriterijumi za ocenjivanje su mnogo ozbiljniji i kompleksniji. Pored stope rasta broja stanovnika i praćenja kretanja nivoa bruto društvenog proizvoda, prati se i nezaposlenost ali i njena promena u prethodnom periodu.

201617

2016/17

U prethodnom periodu su se, za razliku od liste isplativih gradova gde svoje mesto uglavnom dobijaju gradovi iz nešto nerazvijenijih zemalja, na listama mikro gradova sa najvećim ekonomskim potencijalom nalazili gradovi razvijenijih država, kao što su Norveška, Ujedinjeno kraljevstvo, Švajcarska, Austrija, Francuska, Irska, ali i Luksemburg koji je prethodnih godina redovno zauzimao prvo mesto.

Vredi napomenuti da je uspeh Sremske Mitrovice ove godine doprineo i tome da se Srem nađe među „južnim evropskim regijama budućnosti“, ali i „najisplativijim“, kao i među onim regijama koje su poznate po tome da izlaze u susret investitorima.

2016/17

2016/17

Možda Vam se svidi i