Sremska Mitrovica među šest gradova gde se najviše kradu vozila

Od strane Ozon
0 komentar

Iako za krađu automobila lopovi koriste sve sofisticiraniji alat, policija kaže da je krađa sve manje. Božidar Stojilković iz Uprave kriminalističke policije ističe da se vozila najviše kradu u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Jagodini i Kragujevacu.

U poslednje vreme sve češće je u pitanju prevara osiguranja i utaja. Izvršioci odlaze u okolne zemlje, uzimaju renta kar vozila na falsifikovanu dokumentaciju i takva vozila dolaze kod nas. Ima slučajeva gde strani državljani dolaze kod nas, uzimaju naša renta kar vozila i odvoze ih u inostranstvo.


Kakva je saradnja domaćih i stranih kriminalnih grupa prilikom krađe i krijumčarenja vozila?

Nažalost, saradnja je vrlo dobra i naši izvršioci i izvršioci iz okruženja dobro sarađuju, razmenjuju iskustva i najsavremenije alate koji služe za krađu vozila. Naši izvršioci kada ukradu auto kod nas, prebace ga u neku od zemalja iz okruženja, a za taj auto dobiju ili drugi isti takav auto ili robu kao što je droga, oružje.

Šta se u Srbiji najviše krade?

Već dugi niz godina na prvom mestu je program „folksvagena“, zatim „zastava“, dolazi „opel“ , „reno“ , „be-em-ve“, „pežo“, a druge marke u manjoj meri.

Koji su gradovi najviše na meti?

Pored Beograda koji je najugroženiji kao najveći grad u Srbiji, zastupljen je i Novi Sad, Smederevo, Sremska Mitrovica, Jagodina Kragujevac i drugi gradovi u manjoj meri.

Šta se dešava sa tim vozilima koja se ukradu?

Jedan deo vozila koja se ukradu u Srbiji ostaje u zemlji, izvršioci ta vozila ili prodaju na autootpadima, čak i kao sekundarnu sirovinu, a jedan deo koriste prekucavanjem brojeva šasije i rađenjem falsifikovane dokumentacije i onda ili se vozila registruju kod nas ili se izvezu u inostranstvo.

Šta očekujete da će se dešavati u budućem periodu kada je reč o krađi i krijumačarenju automobila?

U zadnjih par godina tendencija je smanjenja krađe motornih vozila tako da se nadamo da će i ove i naredne godine taj broj da se smanjuje. MUP će obučiti svoje radnike kroz razne vidove edukacije, kurseve, čak prošle godine smo imali i konkretene akcije sa kolegama iz inostranstva.

Izvor RTS

Možda Vam se svidi i