Zbog rastuće epidemije zika virusa, koji prenose komarci, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju, istaknuvši da je taj virus opasan kao ebola.

Iako je pomenuti virus prvobitno potekao iz Afrike, novi talas najviše je pogodio Južnu Ameriku, gde se do kraja godine očekuje čak četiri miliona inficiranih.

SZO je saopštila da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

komarac

Epidemiolog Bratislav Tiodorović ističe da se ove prognoze ne mogu odnositi za Srbiju i bliske zemlje.

„Ne može virus u Srbiji imati isto dejstvo i snagu kao u Južnoj Americi iz jednostavnog razloga što ga prenosi jedna vrsta komarca (aedes aegypti) u prirodnim uslovima u kojima i živi. Naravno da je moguće manipulisati biološki, ali hajde da ne idemo predaleko. Najveća opasnost preti trudnicama u prvom tromesečju, jer postoji visok stepen sumnje da je ovaj virus vezan za povećan broj mikrocefalije (mozak i lobanja bebe se ne razvijaju pravilno – prim. aut.) u zemljama Južne Amerike. Moguće je da se neko zarazi i da mu kasnije, prilikom analize krvi budu pronađena antitela i da tako sazna da je preležao“, kaže Tiodorović.

On još ističe da je potrebno putnicima iz ovih zemalja naglasiti koji su simptomi zaraze, obratiti pažnju na aerodromima, ako neko ima simptome ispitati njegovo stanje i eventualno, poslati na infektivnu kliniku. Trudnicama, naročito tokom prva tri meseca trudnoće, treba savetovati da putovanje odlože.

Najpogubniji uticaj zika virusa, je kod trudnica u prvom trimestru jer se kod ploda zaražene majke javlja mikrocefalija, što znači da se mozak i lobanja ne razvijaju pravilno.

www.danas.rs

Možda Vam se svidi i