Sremska Mitrovica – Kao i prethodnih godina, sredina avgusta u Muzeju Srema rezervisana je za Smotru etnografskog i dokumentarnog filma. Ovogodišnja smotra, četvrta po redu, održaće se 19. i 20. avgusta od 20 časova u Lapidarijumu Muzeja Srema.

Tradicija objavljivanja jednog filma godišnje iz „radionice“ Muzeja Srema nastavlja se i ove godine. Tako će ovogodišnja smotra biti otvorena premijerom filma Golubinačke mačkare, iz produkcije Muzeja Srema a u režiji kustosa etnologa Vladimira Perića. Film je proizvod terenskog rada u Golubincima koji je ekipa Muzeja Srema obavljala u februaru ove godine, prikupljajući audio-vizuelni materijal o karnevalskim povorkama i običajima. Prerušavanje uoči uskršnjeg posta je bilo poznato kod većine etničkih zajednica u Vojvodini. U nekim mestima se i dalje održava, dok je u nekim zaboravljeno. Mačkare u Golubincima održavaju se već oko 200 godina, i predstavljaju specifičan primer održavanja tradicionalnih običaja u modernom vremenu. Veliku pomoć u realizaciji ovog filma pružilo je HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca.
Ostatak programa prvog dana smotre predstavljaju filmovi sa poslednjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu, pribavljeni zahvaljujući Etnografskom muzeju u Beogradu.

Drugi dan smotre tematski je koncipiran, a tema je stvaralački opust Jelene Jovčić. Program obuhvata predavanje i razgovor sa autorom, i projekcije filmova.
Kao đak francuske škole dokumentarnog filma Ateliers Varan Jelena je prošla program svetski proslavljenog etnologa i autora dokumentarnih filmova Žana Ruša. Prethodno je diplomirala etnologiju i antropologiju sa posebnim interesovanjem za mitska bića i njihove uloge u tradiciji i savremenim medijima. Spoj ljubavi prema filmu i nauci se najbolje ocrtava u dugogodišnjem radu na poziciji urednika „Međunarodnog festivala etnološkog filma“. Za svoj rad „Filmovi o vampirima kao komunikacijski fenomen“ dobija 2002. godine nagradu „Borivoje Drobnjaković. Jedan je od osnivača asocijacije dokumentarista „Atelje Varan Beograd“ gde je kao autor, snimatelj i producent realizovala svoje prve dokumentarne filmove koji su prikazani na brojnim međunarodnim festivalima među kojima su Leipzig Festival, Cinema du Reel, Paris, ZagrebDox Festival, MFA Int. Film Festival Illes Balears i mnogi drugi gde je dobila nagrade. Danas, ona je jedan od osnivača i predsednik „Remorkera“, asocijacije koja nastoji da poveže dokumentarni film sa novim medijima i tehnologijama i tako multimedijalno pripovedanje postane jedinstveno iskustvo za publiku. Poslednjih godina drži filmske radionice studentima prevashodno sa fakulteta u Češkoj. Radila je kao višegodišnji kustos u Etnografskom muzeju gde je realizovala izložbe i više projekata i programa, kao scenarista u brojnim marketinškim agencijama, ali u svojoj suštini ona je uvek pripovedač. Pripovedač koji želi da na što bolji način ispriča priču. Verujući da film ne može da se odvoji od života i od onoga u šta verujemo, pronalazi inspiraciju i umetnički pristup u onome što joj život donosi nikada ne bežeći pred nepoznatim.

Na 4. Smotri etnografskog i dokumentarnog filma u Muzeju Srema publika će moći da se upozna sa njenim najnovijim filmom „Potop“ koji je bio prikazan na ovogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i sa njenim prvim filmovima „Igra“ i „Dan Mladosti“.

Možda Vam se svidi i