SJAJNO: „Zmajevci“ kreativni i humani

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Juče je u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici zvanično otvoren takozvani „Kutak prijateljstva“.

Nosioci ovog velikog projekta su članovi Učeničkog parlamenta „Zmajeve“ škole, koji su došli na ideju za kreiranje „Kutka prijateljstva“ čitajući na raznim portalima o siromaštvu dece u Srbiji. Činjenica da veliki broj dece u Srbiji i svetu nema pristup osnovnim pravima i potrebama, poput obrazovanja i zdravog detinjstva, bila je vodilja za osmišljavanje ovog projekta. Učenici su saznali podatak da gotovo trećina porodica u Srbiji sa više od dvoje dece živi na ivici siromaštva. Tako se rodila ideja da pokušaju da pomognu svojim drugarima i u tu svrhu je osmišljen „Kutak prijateljstva“.

Ideja je da u „Kutak“ ulaze oni koji imaju potrebu da nešto ostave, nešto što im više nije potrebno ili oni kojima je nešto potrebno da to uzmu. U „Kutak“ učenici mogu da ostave odeću koju su prerasli, igračke sa kojima se više ne igraju, knjige, pribor za ličnu higijenu i sve ono što njima nije potrebno, a nekima drugima jeste.

kutak-prijateljstva

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ je prva u škola u Mitrovici, ali i u Srbiji koja je pokrenula ovakav jedan projekat, a ideja organizatora jeste da se pored učenika škole u projekat uključe roditelji, ali i lokalna zajednica.

15151327_10207721854909026_1773408931_n

Možda Vam se svidi i