Sastanak država prekogranične saradnje

Od strane Ozon
0 komentar

U Beogradu će danas biti održan sastanak država strana Okvirnog sporazuma o slivu reke Save (Srbija, BiH, Hrvatska i Slovenije), na kome će biti razmotren napredak u implementaciji tog sporazuma, kao i ključna pitanja u vezi sa upravljanjem poplavama u slivu, razmenom informacija, obnovom plovidbe na plovnom putu reke Save kao i smernicama za dalju saradnju država u slivu.
Na sastanku će, kako je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, biti doneta i Deklaracija sa smernicama za dalje sprovođenje sporazuma, a biće prezentovani i rezultati rada Međunarodne komisije za sliv reke Save, kao i zajednički rezultati savskih država postignuti u implementaciji sporazuma.

Sastanak ima veliki značaj za prekograničnu saradnju u oblasti voda, usmeravanje konkretnih aktivnosti država i traženje zajedničkih rešenja za održivi razvoj u slivu reke Save.

Okvirni sporazum o slivu reke Save potpisan je 2002. godine, na snagu je stupio 2004. godine, a strateški cilj mu je prekogranična saradnja država strana radi obezbeđenja održivog razvoja regiona u slivu reke Save.

On treba da doprinese uspostavljanju međunarodnog režima plovidbe rekom Savom i njenim plovnim pritokama, uspostavljanju održivog upravljanja vodama i preduzimanju mera za sprečavanje ili ograničavanje opasnosti, smanjivanje i uklanjanje štetnih posledica uzrokovanih poplavama, leda, suša i slučajeva ispuštanja opasnih materija u vode.

Sastanak se organizuje na visokom ministarskom nivou, uz učešće predstavnika međunarodne zajednice.
Tanjug

Možda Vam se svidi i