Protiv lopova, nasilnika, huligana ubuduće ćete, ako vas napadnu, smeti da koristite elektrošoker, suzavac u spreju ili biber-sprej.

Zakon o oružju i municiji čija bi primena trebalo da počne u martu odobrava držanje ovih sredstava koja su zasada još nelegalna, mada ih je moguće kupiti po buvljacima, ilegalno ili preko interneta.

Elektrošokeri će, kao i biber-sprej, biti sastavni deo opreme srpskog policajca, predviđa i novi predlog zakona o policiji.

blic

Reč je, naravno, o upotrebi ovih sredstava u samoodbrani. To znači da i dalje neće biti dozvoljeno da idete ulicom i nasumično parališete ljude elektrošokerom ili im prskate suzavac u oči. To bi se, naime, tretiralo kao nasilje nad drugim, što je kažnjivo po Zakonu o javnom redu i miru.

Do sada je nošenje sprejeva za odbranu i elektrošokera moglo da bude sankcionisanom kaznom do pet godina zatvora.

Gasne sprejeve i elektrošokere moći će da drže stariji od 16 godina. Ove naprave predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti.

Novi zakon najviše će biti od koristi ženama. Statistika kaže da je svaka treća žena žrtva fizičkog nasilja, a svaka deseta seksualno zlostavljana. Žene su stalna meta manijaka u prevozu, lopova i silovatelja, a gasni sprejevi i elektrošokeri mogli bi da budu prva odbrana od napada.

Građani će i dalje smeti od lopova i kriminalaca koji im upadnu u kuće da se brane svime što im dođe pod ruku, noževima, bejzbol palicama… Ta hladna oružja, međutim, neće smeti da iznose na ulicu, jer će biti kažnjeni.

Izvor/foto: Blic

Možda Vam se svidi i