Salaš Noćajski dobija kapelu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U toku jučerašnjeg dana zvanično su počeli radovi na postavljanju temelja kapele na seoskom groblju u Salašu Noćajskom. Plan čelnika sela je da kapela do kraj godine bude kompletno stavljena pod krov, a naredne godine da se opremi i pusti u funkciju.

Sredstva za postavljanje temelja kapele, koja će imati površinu 96 metara kvadratnih, u visini oko 600 hiljada dinara, savet Mesne zajednice Salaš Noćajski obezbedio je iz samodoprinosa.

DSC_0358

„Izgradnja kapele bio je jedan od primarnih ciljeva ovog saveta Mesne zajednice i ja kao neko ko je, da tako kažem, na čelu sela mogu samo da izrazim zadovojstvo što smo počeli sa ostvarivanjem tog cilja. U planu nam je da zajedno sa Gradom Sremska Mitrovica do kraja ove godine stavimo kapelu pod krov, a odmah naredne godine da kapelu i u potpunosti uredimo i stavimo u funkciju“, rekao je Dragoslav Čupić, predsednik saveta MZ Salaš Noćajski.

Prema njegovim rečima ukupna sredstva potrebna za potpunu izgradnju i opremanje kapele iznose 3 miliona dinara.

Prema rečima, Nemanje Živkovića paroha u seoskoj crkvi u Salašu, izgradnja kapele rešiće jedan veliki problem meštana ovog mačvanskog sela.

„Kapela je izuzetno važna za Salaš, jer ovo selo je tranzitno, pa kada imamo opela na putu se stvori velika gužva, napravi se kompletan zastoj u saobraćaju što je naravno i zakonom zabranjeno, međutim mi naše pokojnike moramo sahranjivati, tako da će se izgradnjom kapele rešiti upravo ovaj veliki poblem“, objasnio je Živković.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima lokalne samouprave zahvaljujući kojima je hram Svetog Đorđa u Salašu kompletno renoviran i spolja i iznutra.

crkva salas nocajski

„U poslednje dve do tri godine seoska crkva doživela je procvat u građevinskom smisu, i smatram da ne samo u našoj Mačvi nego i svuda u Sremu crkva je doživela jedno zlatno doba u građevinskom smislu, jer se hramovi masovno obnavljaju“, rekao je Živković.

On je dodao da je pre dve godine u Salašu kompletno renovirana spoljašnjost crkve, a da se prošle godine radilo na uređenju i unutrašnjosti hrama. Takođe uređena je i sveštenička kuća.
Za naredni period Živković je najavio nastavak radova na izgradnji crkvenog zvonika.

Možda Vam se svidi i