Sa pravom diplomom brzo i lako do posla

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici potpisan Memorandum o sradnji između Grada Sremska Mitrovica i Konfindustrije Srbija.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i predsednik Konfidustrija Srbija Erik Košuta, a zahvaljujući njemu mitrovačkim srednjoškolcima pružiće s prilika da se upoznaju sa italijanskim firmama koje zastupa upravo Konfindustija, a to su u našem gradu „Labor legno“, „Steeltec“ i „Lames“. Prva organizovana poseta srednjoškolaca fabrikama biće realizovana 10. novembra kada će oko 60 učenika Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ posetiti „Steeltec“ i „Lames“, a oko 30 učeniKa Srednje prehrambeno-šumarske i hemijske škole posetiti pogone fabrike „Labor legno“. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i predstavnici srednjih škola sa teritorije grada, kao i nekoliko preduzeća.

55

Prilikom potpisivanja Memoranduma, gospodin Košuta objasnio je da je Konfindustija najveće udruženje privrednika u Italiji koje broji 170.000 kompanija i 7 miliona zaposlenih. U Srbiji su prisutni već 6 godina i imaju 175 članica. On je dodao da je njihov cilj da budu spona između kompanija njihovih članica, lokalnih samouprava i učenika u kojima se želi probuditi preduzetnički duh i izgraditi kultura preduzeća kako bi oni stasali u ozbiljne, kvalifikovane i odgovorne radnike, saradnike, partnere.

„Otvorićemo vrata naših preduzeća, pozvaćemo mlade da dođu zajedno sa školama da nas posete, naši preduzetnici će im objasniti šta ih je dovelu u Srbiju i Sremsku Mitrovicu, kako preduzeća funkcionišu, kako su organizovana i šta ona znače za privredu grada“, rekao je Košuta.

Gradonačelnik Sanader istako je da je ova saradnja vrlo značajna iz razloga što je Srbija krenula sa uvođenjem dualnog modela obrazovanja.

“Ovim sporazumom ćemo polako naše srednjoškolce uvoditi u proizvodne pogone kompanija koje su došle u Sremsku Mitrovicu, približiti im način njihov rada, funkcionisanja i uopšte upoznatin ih šta se rproizvodi u tim pogonima. Na taj način njima se pruža dobra šansa da razmisle šta će dalje u životu, da li sebe vide kao radnika u nekoj od tih fabrika, da li će se dalje obrazovati ili nešto sasvim treće. Izuzetno je bitno da učenici, ali i njihovi roditelji shvate da je važna diploma koja će doneti brzo zaposlenje”, rekao je Sanader.

On je podsetio da trenutno postoji saradnja između brodogradilišta “Vahali” i Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ i da se ta saradnja već pokazala kao jako dobra i najavio mogućnost formiranja novih smerova u mitrovačkim srednjim školama već naredne školske godine. Smerovi će biti formirani u skladu sa potrebama tržišta, odnosno kompanija koje posluju na teritoriji Sremske Mitrovice i koje žele da se uključe kao partneri u model dualnog obrazovanja.

Predstavnici kompanija koji su prisustvovali potpisivanju Memoranduma složili su se da je kompanijama za dalji napredak i rad potrebna kvalifikovana radana snaga, da je iste nedostatak ne samo u Mitrovici nego u čitavoj Srbiji, ali i izrazili nadu da će se uvođenjem dualnog obrazovanja, ali i saradnjom kao što je ova između Grada Sremska Mitrovica i Konfindustrija i to u narednom period promeniti.

You may also like