Romi proslavili svoj praznik

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svetski dan Roma u Sremskoj Mitrovici obeležen je uz pesmu, igru i glumu, a sve u okviru muzičko – scenskog spektakla „Dema devla kamlipe – Daj mi Bože ljubavi“ koji je održan sinoć na velikoj sceni Pozorišta “Dobrica Milutinović”, u organizaciji Udruženja Roma “Parno romoro”.

„Romsko Udruženje „Parno romoro“ iz Laćarka koje radi pri Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik“ , takođe iz Laćarka ima za cilj da pomaže mladim romima kroz razne zabavne i edukativne programe“, rekao je učitelj Zlatko Vuletić iz Udruženja.

Vuletić koji već dug niz godina radi sa romskom decom kratko je dodao da mu je cilj da kroz kreativan angažman mladih Roma oni postanu vidljiviji u društvu, da se podstakne njihovo dalje umetničko zalaganje i omogući im se ravnopravan pristup javnom životu.

On je podsetio da je na Gradskoj smotri dramskog stvaralaštva Uduruženje izvelo predstavu Bundika Rundika i plasiralo se dalje na smotru scenskog stvaralaštva dece Srema u Pećincima, kao i da se član Udruženja Neša Feratović plasirao na Pokrajinsku smotru recitatora u Sečnju u kategoriji mlađih uzrasta, što govori u prliog tome da Udružnje igra veliku ulogu u životu njenih članova kojih ima od 30 do 40.

Ispred Grada Sremska Mitrovica okupljene je pozdravio načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić, koji je poželeo Romima srećan praznik i dodao da će Grad i u narednom periodu pomagati Romskoj zajednici.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971. sa ciljem ukazivanja na težak položaj Roma u društvu i poboljšanja kvaliteta njihovog života.
DSCF1561

Možda Vam se svidi i