Roditeljima dece obolele od raka bolovanje tokom celog lečenja

Od strane Ozon
0 komentar

Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta i primaće 100 odsto zarade, predviđeno je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

bolnica_pxb
Kako navode, zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a stupio bi na snagu verovatno od 1. januara 2017, kada se usvoji novi finansijski plan zdravstvenog fonda sa sredstvima predviđenim za tu namenu.

Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu u organizaciji NURDOR i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine. Predstavnik NURDOR-a Ljubiša Stanić rekao je ranije da je zakonska mogućnost odlaska na bolovanje četiri meseca nedovoljna i da bi roditelji trebali da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje.

„U proceduri je zakon za koga se borimo već dve godine i nadam se da će stići i on na red. Cilj nam je da roditelji dobiju bolovanje tokom kompletnog lečenja svoje dece, što postoji u razvijenim zemljama“, rekao je Stanić.

Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović veruje da će sve poslaničke grupe po tom pitanju naći zajednički jezik. Ona kaže da takvu inicijativu podržavaju i stručnjaci i građani, ali ističe da dobra ideja Ministarstva zdravlja nije dovoljna i da je potrebno obezbediti budžetska sredstva.

„To bi trebalo da bude zajednička aktivnost većeg broja ministarstava u vladi“, navodi Đukić Dejanović.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da prema važećem zakonu u slučaju maligne bolesti deteta do 18. godine, drugostepena lekarska komisija može da produži bolovanje majke do četiri meseca u toku kalendarske godine.

„Za vreme stacionarnog lečenja deteta majka ima pravo na bolovanje za sve vreme trajanja lečenja bez obzira na dužinu lečenja, kao pratilac deteta na stacionarnom lečenju“, navode iz RFZO. Majka ima pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u visini od 65 odsto od osnovice, bez obzira da li se dete leči u ambulantnim ili stacionarnim uslovima.
Autor: Tanjug/ foto: Pixabay

Možda Vam se svidi i