Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, a na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period. Aktivnost virusa gripa je i dalje niska posmatrano za celu teritoriju okruga. U opštinama Ruma i Stara Pazova je registrovan srednji prag intenziteta virusa gripa, dok je u ostalim opštinama on i dalje nizak. Trend obolevanja je u porastu u odnosu na prethodnu nedelju.

Od oktobra 2016 godine, na teritoriji sremskog okruga infekcija virusom gripa je potvrđena kod sedam osoba sa teritorije pet opština sremskog okruga (tip AH3). Registrovan je i jedan smrtni ishod koji se može povezati sa oboljenjem od gripa kod imunokompromitovane osobe. Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine .

Podsećamo na opšte mere prevencije gripa:
• Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
• Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
• Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
• Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
• Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
• Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici)

You may also like