Radari mere brzinu kretanja u zonama škola

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svake godine u septembru mesecu saobraćajna policija počinje sa primenom akcije “Škola” koja ima za cilja da se omogući bezbedno učešće dece u saobraćaju.

Kao je objasnio Vladimir Roljić, komandir saobraćajne policije ispostave u Sremskoj Mitrovici i ove godine će u blizini svih osnovnih škola u Sremu kojih ukupno ima 72 biće prisutni saobraćajni policajci koji će pomoći deci da bezbedno dođu do škole i da se bezbedno vrate kući.

policajac skola djaci ucenici

“Postavljanje saobraćjnih policajaca u zonama škole je preventivni deo naših aktivnosti u okviru akcije, a represivni će biti postavljen radarski uređaj pored svake škole dva sata pre podne i dva sata posle podne. Meriće se brzina vozača koje podsećam da je ograničenje brzine u zoni škole 30 kilometara na čas. Na ovaj način cilj nam je da utičemo na nesavesne vozače koji nikako da promene svoju svest o potrebi poštovanja saobraćajnih propisa, posebno u zonama škola”, rekao je Roljić prilikm obilaska saobraćajnogpolicajca kod Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja” u Sremskoj Mitrovici.

On je objasnio da će kada se završi septembar policijska uprava krenuti sa edukacijom dece prvih razreda i da će predavanja biti održana u svim osnovnim školama. Nakon toga ostvariće se i kontakt sa roditeljma na koje se apeluje da se i oni uključe u ovu alciju i da preko svojih školskih odbora ukažu na sve probleme koje su oni uočili u vezi saobraćaja kako bi ih u narednom periodu rešili.

“Kada je u pitanju tehnička opremljenost u zonama škola cilj je da se sve one opreme kao što je zona škole “Slobodan Bajić Paja” u Sremskoj Mitrovici gde su postavljeni svetlosni saobraćajni znaci, usporivači brzine, zaštitne orgrade”, dodao je Roljić.

Direktorica OŠ “Slobodan bajić Paja” naglasila je da su učenici nižih razreda osnovnih škola najugroženija kategorija u saobraćaju i da je saradnja sa policijskom upravom i sama edukacija đaka od izuzetnog značaja za njihovu bebednost.

djaci skola policajac

“U uzrastu kada počinju da se osmamostaljuju u saobraćaju i postaju aktivni pešaci vozači rolera i biciklova deca postaju ujedno i najugroženiji učesnici u saobraćaju zato mi sistematski moramo da radimo na njihovom saobraćajnom vaspitanju, koliko roditelji, škola, toliko i lokalna zajednica potpomognuta medijskim kampanjama. S obzirom da su deca do 12 godina najugroženija jer njihovo vidno polje, pažnja, kao i određivanje nekih vremenskih termina prilikom prelaska ulice veoma smanjena u odnosu na odrasla lica znači da su naši učenici od I do IV razreda najugroženiji i zato je njima potrebna pomoć odraslih, roditelja i službenih lica”, kratko je rekla je Jeftić.

Možda Vam se svidi i