Sremska Mitrovica – Prva beba rođena u Sremskoj Mitrovici ove godine je mala Hanije, ćerka Avganistanke Fetamen Bahmanu. I majka i beba napuštaju Mitrovicu i nastavljaju put ka Evropi.

Fetamen Bahmanu, migrantkinja iz Avganistana, puštena je juče sa bebom iz mitrovačkog porodilišta i u pratnji saradnika Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, prevodioca i psihologa kratko se zadržala u matičarskoj službi. Tamo je mala Avganistanka upisana u knjigu rođenih i dobila međunarodni izvod, koji će joj koristiti u daljem putovanju kao lični dokument.

untitled

O njenoj tragičnoj sudbini saznali smo više od Jane Stojanović, koja pruža psihološke usluge u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Prvi muž sa kojim ima troje male dece poginuo je u ratu u Avganistanu, a ona je sa roditeljima pre dve godine prebegla u Iran. U međuvremenu se ponovo udala za čoveka koji radi u Austriji i koji je otac male devojčice.

– Čeka je neizvesna sudbina, a prošla je pravu golgotu. Porođaj je počeo još u Preševu, da bi je autobusom prevezli do Prihvatnog centra u Adaševcima, gde su lekari iz organizacije “Lekari bez granica” konstatovali da će joj bolju zdravstvenu zaštitu i pomoć pružiti mitrovački lekari u porodilištu, te da može izdržati put do Sremske Mitrovice – priča Jana Stojanović.

Ona je u ime majke pohvalila mitrovačke lekare, njihovu srdačnost i ljubaznost.

Od načelnika Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo dr Dragana Malobabića saznajemo da je ovo četvrti porođaj migrantknija u mitrovačkom porodilištu.

– U prošloj godini ovde su se porodile dve Avganistanke i Iračanka i svi porođaji protekli su normalno i sve bebice, kao i njihove majke, osećaju se odlično. Avganistanku smo malo duže zadržali u porodilištu zbog insistiranja Komesarijata za izbeglice. Sada je sa bebom puštena i svi joj želimo puno sreće – rekao je dr Malobabić.

Kako saznajemo Avganistanka će sa bebom otputovati vozom iz Šida u prihvatilište u Slavonski Brod, odakle će nastaviti put za Sloveniju i Austriju. Tamo je čeka neizvesna sudbina, jer je, kako saznajemo, suprug u međuvremenu našao drugu ženu.

Blic

Možda Vam se svidi i