Sremska Mitrovica – Otpočeo je projekat „Iskoristi šansu!“ u realizaciji „Evropskog pokreta u Srbiji – Sremska Mitrovica“, trajaće narednih 6 meseci, sa ciljem uspostavljanja održivog modela za samozapošljavanje mladih u ruralnim područjima Sremskog i Mačvanskog okruga.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a njegova ukupna vrednost je 1.472.764,00 dinara.

Partneri na projektu su Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i opština Koceljeva, čiji je primarni projektni zadatak – mapiranje zainteresovanih mladih i saradnja sa njima, u seoskim naseljima Sremskog, odnosno Mačvanskog okruga, kao i promocija projekta.

baner-1

Projekat se bavi stimulisanjem zapošljavanja mladih iz ruralnih područja kroz proširenje poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i povećanje zainteresovanosti mladih za bavljenje poljoprivredom, unapređenje profesionalnog znanja i sposobnosti mladih kako bi se obezbedio njihov ostanak u ruralnim područjima s jedne strane i održiv ruralni razvoj, s druge strane.

Projekat ima za svrhu da pomogne mladima da pokrenu svoj posao, kreiraju svoja radna mesta i obezbede sebi sredstva za život. Očekujemo da ćemo motivisati mlade da se edukuju i ostanu u svojim rodnim mestima, da budu nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima i da se odvaže da započnu sopstveni posao – rekla je Ljiljana Josić, predsednica mitrovačkog EPuS-a, koordinator Projekta.
Projekat podrazumeva obuke mladih iz Srema i Mačve, za pokretanje sopstvenog biznisa, kao i za pisanje biznis plana za StartUp. Obuke će držati sertifikovani predavači Regionalne razvojne agencije „Srem“ i Nacionalne službe za zapošljavanje iz Sremske Mitrovice. Takođe, projektom su predviđene i tribine o organskoj proizvodnji, koja je danas veoma aktuelna tema, međutim na teritoriji Srema i Mačve malo ko se bavi ovim vidom proizvodnje.

„Model održivog ruralnog razvoja ima za cilj da zadrži stanovništvo u ruralnim područjima, izjednači kvalitet života u ruralnim i urbanim područjima, omogući povratak stanovništva, poveća konkurentnost ponude i proizvodnje i time stvori bolje uslove za zaposlenost mladih, i njihov ostanak na selu. Potencijali ruralnog područja moraju biti podsticaj za razvoj novih oblika urbano – ruralnog partnerstva, a nosioci tih procesa treba da budu mladi. Promene u razvoju poljoprivrede za razvoj ruralnih područja povezane su sa usmerenošću poljoprivrednih domaćinstava da se bave još nekom dopunskom delatnošću. Razvoj organske poljoprivrede doprineo bi očuvanju eko sistema, a mladima na selu pružio priliku za razvoj preduzetništva“, rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

„Projekat doprinosi podsticanju zapošljavanja mladih na selu, razvijanju novih servisa i proizvoda i poboljšavanju tržišno orijentisanih veština i znanja mladih na selu. Projekat će direktno doprineti održivom razvoju kao i obrazovanju, obučavanju i podršci u kontekstu promocije organske poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ovim projektom ćemo omogućiti subvencionisanje omladinskih preduzetničkih ideja i jačanje veza između poljoprivrede i ostalih sektora ruralne ekonomije“, izjavio je Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

Potreba mladih na selu jesu nove poslovne mogućnosti i novi sadržaji koji im nisu dostupni. Podsticanjem razvoja preduzetništva, pre svega u okvirima organske poljoprivede, razvija se  reduzetnički duh i aktivizam kod omladine, stvaraju se uslovi za ostanak mladih u svojim rodnim mestima, kako bi oni bili nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima.

Zato ne čekaj, ISKORISTI ŠANSU!

Više informacija o projektu možete dobitiu prostorijama Agencija za ruralni razvoj Sremska Mirovica (Svetog Dimitrija br. 6), putem maila info@arrsm.rs ili na broj telefona 022/610-573.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik