Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednost građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

Vlada Srbije proglasila je vanredno stanje na teritoriji cele države zbog obilnih padavina i mogućih novih poplava.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava kako se danas u zemlji očekuje da količina padavina bude od 20 do 30 milimetara u 24 sata, na zapadu i jugozapadu lokalno i više.

Zbog najavljenih padavina Auto-moto savez Srbije (AMSS) apeluje na vozače koji se danas spremaju na put da koriste isključivo glavne putne pravce.

Obilne padavine prethodnih dana aktivirale su veliki broj klizišta, dok učestali odroni dodatno otežavaju saobraćaj dolinom Ibra i Drine, kroz Ovčarsko-kablarsku, Grdeličku i Sićevačku klisuru, kao i na đerdapskom putu na području Majdanpeka.

Zbog visokog vodostaja izlila se Velika Morava kod mjesta Čepure u opštini Paraćin, preplavivši put Paraćin – Čepure – Raševica, koji je zatvoren za saobraćaj.

„Deonica puta Čepure – Raševica je zatvorena za saobraćaj, postavljena je odgovarajuća saobraćajna signalizacija i vozačima preporučujemo korišćenje alternativnih pravaca“, rekao je novinarima predstavnik Direkcije za izgradnju opštine Paraćin Dušan Ilić.

Vojnici u ugroženim opštinama

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija usled izlivanja reka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni su, kako se navodi, u mestima gdje je prethodnih dana bilo najteže: Lučanima, Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Bajinoj Bašti i Novom Pazaru. Pojačane su ekipe koje uz upotrebu mehanizacije rade na otklanjanju posledica poplavnog talasa.
Vlada Srbije proglasila je na jučerašnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština zbog poplava.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

 

Izvor: Agencije

 

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik