Sremska Mitrovica – Krštenje 20 miliona vrednog rečnog kruzera „Tomas Hardy“ bio je povod današnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića brodogradlišta „Vahali“ u Zasavici.

Pored premijera Vučića krštenju su prisustvovali i ministar privrede Željko Sertić, ambasador Holandije u Srbiji gospodin Hendrik van den Dol, vlasnik „Vahalija“ Vinsent Beker, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, resorni načelnici, zaposleni u brodogradilištu, kao i predstavnici medija.

IMG_0441

„Posle propasti brojnih naših preduzeća koja su se bavila brodogradnjom konačno smo uspeli da se vratimo na pravi put i pokažemo da ponovo možemo da pravimo neke od najlepših brodova u Evropi. Ljudi koji su učestvovali u izgradnji ovog ali i svih prethodnih brodova pokazali su da imaju hrabrost, da su spremni da mnogo rade i da imaju znanje, a to su tri najvažnije stvari za sva velika dela“, rekao je Vučić prilikom današnje posete.

On je izrazio nadu da će u nekom budućem periodu brodogradilište proširiti svoju delatnost i biti u mogućnosti da ne samo pravi brodove, nego i uređuje kompletan enterijer istih.

Vučić se kratko osvrnuo i na činjenicu da brodogradilište „Vahali“ sarađuje sa Srednjom tehničkom školom „Nikola Tesla“ čiji učenici pojedinih smerova praktičan deo nastave obavljaju upravo u Zasavici kao dobar primer kako sistem dualnog obrazovanja treba da funkcioniše u Srbiji.

IMG_0451

„Ovaj brod na simboličan način predstavlja podizanje nove snage naše zemlje i ponosan sam na sve koji su teškim radom uspeli da ga naprave“, rekao je Vučić.

Za kraj premijer je napomenuo da će Vlada Srbije uvek biti na raspolaganju vlasniku „Vahalija“ i da je spremna da subvencijama stimuliše povećanje obima posla i otvaranje novih radnih mesta u kompaniji.

Kruzer „Tomas Hardy“ dugačak je 135 metara, širok 11,45 metara, a težak 1.100 tona, obuhvata 76 kabina i 10 apartmana namenjenih za 172 putnika. Kupac kruzera je švajcarska kompanija „Scylla AG“.

Brodogradilište „Vahali“ u Zasavici kod Sremske Mitrovice osnovano je 2013. godine, trenutno zapošljava oko 350 radnika i predstavlja najveće i najvažnije brodogradilište u regionu. Pored izgradnje novih brodova, brodogradilište obavlja i sve vrste remonta u sektoru brodogradnje.

IMG_0444

Možda Vam se svidi i