Prekograničnom saradnjom do poboljšanja tehničkih kapaciteta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici uz prisustvo zamenice Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Milku Budakov, održana uvodna konferenciju povodom početka sprovođenja projekta o poboljšanju kvaliteta života za marginalizovane grupe („Boards without borders: Improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“), u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija.

Partneri na projektu su Crveni Krst Sremska Mitrovica i Udruga osoba sa invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca, a glavni cilj projekta jeste da se podrži nastojanje oporavka poplavljenih područja u svrhu povećanja tehničkih kapaciteta subjekata prekograničnog područja, kako bi efikasno i spremno odgovorili na moguće hitne situacije.

img_1639

Tatjana Jovančević sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica kratko je objasnila da će se upravo kroz ovaj postići bolji uslovi za kvalitetan, odgovoran i efikasan odgovor na eventualne krizne i vanredne situacije.

„Kroz projekat ćemo biti u mogućnosti da nabavimo dva pristupna kombi vozila za evakuaciju osoba sa invaliditetom u slučaju vanrednih situacija, što se pokazalo tokom poplava 2014. godine kao jedan od naših velikih nedostataka, jer ni Grad Sremska Mitrovica, ni opština Šid nemaju ni jedno takvo vozilo. Takođe dobićemo priliku da kroz projekat nabavimo i velike čamce koji su bili izvrsno sredstvo za evakuaciju i spašavanje života osoba sa invaliditetom tokom poplava pre dve godine“, rekla je Jovančević.

Žana Škorić, izvršni direktor Udruge osoba sa invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca nadovezala se na priču Jovančević i rekla da je ovaj projekat upravo dokaz kako državne granice nekada predstavljaju priliku za razvoj i saradnju , posebno u ovom slučaju kada se one dotiču marginalizovanih i najostljivijih skupina u društvu, a to su osobe sa invaliditetom, odnosno to su stari i nemoćni.

Ona je dodala da projekat obuhvata i brojne druge aktivnosti koje izlaze u susret potrebama osetljivih grupa poput psiholoških, socijalnih i pravih besplatnih usluga.

Ispred Grada Sremska Mitrovica konferenciji je prisustvovao predsednik Skupštine grada Tomislav Jaković koji je naglasio značaj saradnje na međunarodnom nivou, bržu razmenu znanja, iskustava i informacija.

„Nama su sveža sećanja na maj 2014. godine i poplave koje su zadesile naš grad i čitav region i vrlo je važno da kroz realizaciju ovakvog projekta pored sredstava koja ćemo dobiti iz evropskih fondova dođe do transfer znanja, jer upravo za vreme poplava shvatili smo koliko je bitna saradnja ne samo lokalnih zajednica nego i na međudržavnom planu. Vanredne sutuacije, kao što je poplava ne poznaju granice, ljude, vere, nacije, mi smo bili uskraćeni za određene informacije u Sremskoj Mitrovi koje bi nam puno značile i  zbog toga vrlo je značajno razvijati ovakav i bilo koji drugi vid saradnje“, rekao je Janković.

Zamenice Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Budakov podsetila je da osobe sa invaliditetom nisu tako malobrojne u našim sredinama.

budakov-milka

„Poznato je da osobe sa invaliditetom broje oko 10% stanovništva u nekoj zajednici, a koliko je neko društvo demokratsko i savremeno govori upravo činjenica kako se to društvo odnosi prema invalidnim licima. Te osobe su članovi korisni članovi društa i imaju svoje potrebe, želje i pravo da daju svoj doprinos društvu i ja želim da se sredstva obezbeđena kroz projekat iskoriste na pravi način, baš onako kako su to zamislili njegovi realizatori“, rekla je Budakov.

Ukupna vrednost projeka je 700.000,00 EUR (svaka ugovorena strana po 350.000,00 EUR), a realizovaće se tokom 18 meseci.

You may also like