Predstavljen projekat rekonstrukcije nasipa

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući održana prezentacija generalnog projekta rekonstrukcije nasipa u Sremskoj i Mačvanskoj Mitrovici i postavljanje montažno-demontažnih panela radi odbrane od poplava.

Stručnjaci koji su izradili projekat ukratko su prezentovali trenutno stanje nasipa po deonicama (osam sa sremske i 7 sa mačvanske strane) i opasnost koja vreba od visokog vodostaja, uzevši u obzir predviđene vrednosti stogodišnjih i hiljadugodišnjih voda kao maksimalnog nivoa, a zatim i koji su radovi potrebni na nasipu.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za urbanizam Vladimira Petkovića vođeno je računa o ekonomičnosti:
„Projekat je pripremljen u skladu sa sredstvima koja Grad može u narednom periodu da izdvoji, kako bi u što skorije vreme krenuli u realizaciju. Sledeća je izrada glavnog projekta, izdvajanje sredstava iz budžeta, kao i saglasnosti pokrajinskih i republičkih vlasti, a zatim i raspisivanje tendera nakon kojeg će krenuti konkretni radovi.“

Ekonomičnost podrazumeva podelu obale na celine koje se razlikuju po visini i stanju u kojem se nalaze, pa se shodno tome planiraju različiti radovi na njima. Negde će se nadograđivati postojeći nasip, dok će negde biti dovoljno i samo nasipanje zemlje i ravnanje. Bitno je napomenuti da je pri izradi ovog projekta vođeno računa i o estetskom efektu kako se visokim zidovima ne bi zaklonio pogled po kojem je mitrovačka obala poznata.

Ono što bi se realizacijom ovog projekta dobilo je zaštita od „hiljadugodišnjih voda“ i istorijskog maksimuma od 863 centimetra iz 2014. godine montažno-demontažnim panelima bez potrebe da se upotrebljavaju džakovi sa peskom.

Dužina obale u Sremskoj i Mačvanskoj Mitrovici iznosi oko 10.5 kilometara, a vrednost investicije iznosila bi oko 5.429.000 evra.

You may also like