Predsednik Privredne komore Srbije posetio Mitros

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež poseto je preduzeće „Mitros“, gde je poručio da je PKS spremna da podrži mesnu industriju na više načina, saopšteno je iz PKS.

Čadež je u razgovoru sa izvršnim direktorom „Gerlinger holdinga“ Johanom Gerlingerom i menadžmentom sremskomitrovačke fabrike koja je u vlasništvu te austrijske kompanije, istakao da će PKS u saradnji sa nadležnim državnim organima, naučnim institucijama i kompanijama podržati podizanje sirovinske baze i proizvodnih kapaciteta i konkurentnosti srpske mesne, klanične i prerađivačke industrije.

Cilj je da se obezbede dovoljne količine svinjskog mesa za domaće tržište po stabilnim cenama i svi uslovi za što veći izvoz.

PKS će, kako je dodao, inicirati donošenje neophodnih međudržavnih sporazuma, ali i propisa – pravilnika i odluka, kao i usaglašavanje veterinarskih sertifikata koji će obezbediti traženi kvalitet svinjskog mesa za izvoz.

Radiće se i na povezivanju kompanija koje posluju u Srbiji u celom lancu – od primarne proizvodnje do finalne prerade, obezbediti organizovani nastup i promocija izvoznih potencijala kompanija na najvecim inostranim sajmovima prehrane.

Takođe, PKS će se kroz proces zastupanja privrede zalagati za model subvencionisanja koji će obezbediti i jačanje sirovinske baze i preradnih kapaciteta mesne industrije, ali i bolje pozicioniranje naših proizvoda na svetskom tržištu.

Sremskomitrovački „Mitros“, koji je nakon stečaja kupila austrijska kompanija, je zahvaljujući ulaganjima novog vlasnika postao najveći i najsavremeniji Gerlingerov pogon u regionu u kome je proizvodnja obnovljena pre nekoliko meseci.

To preduzeće za sada proizvedene količine plasira domaćim trgovinskim lancima, a očekuje početak izvoza u zemlje članice Carinskog saveza (Ruska Federacija, Belorusija i Kazahstan), planira prodaju u zemljama EU i zainteresovan je za izvoz na kinesko tržište.

RTV

You may also like