Poseta gradonačelnika Sanadera Centru za osnaživanje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader danas je zajedno sa svojim saradnicima posetio Centar za osnaživanje u Sremskoj Mitrovici koji je osnovan kako bi se radno sposobnim, a socijalno ugroženim grupama pomoglo da ostvare finansijsku sigurnost.

15282012_1782609565325318_1674858458_n

„Danas smo se ovde okupili, ne da bi smo otvorili Centar za osnaživanje, nego da bi smo predstavili rezultate projekata koji su finansirani od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Sremska Mitrovica putem konkursa iz oblasti socijalne zaštite. Prilikom primopredaje ključeva Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici pre nekoliko meseci, tadašnji gradonačelnik Branislav Nedimović je napomenuo da će se raditi na programu ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja u saradnji sa našim Udruženjem, a kroz rad Centra za osnaživanje, ali ja moram da se nadovežem na tu priču i da kažem da se on se neće bazirati isključivo na pomoć kroz obuke i radno angažovanje samo te kategorije, nego i svih onih koji su u stanju socijalne potrebe, a žive na teritoriji našeg grada i poseduju radnu sposobnost“, rekla je prilikom obilaska Centra predsednica Uduženje Inkluzivni kreativno edukativni centar „IN“ Mirjana Novković, osnivač Centra za osnaživanje.

Ona je objasnila da fokus grupe nisu mentalno nedovoljno razvijene osobe ili osobe sa Daunovim sindromom, nego su to radno sposobne osobe iz osetljivih grupa. Cilj je da te osobe rade i ostvare neku finansijsku sigurnost.

15300611_1782609558658652_478889347_n

„Nama je cilj da ustvari imamo ekonomski održivu priču koja će omogućiti da kroz ovaj Centar za osnaživanje mi zapošljavam ljude. Za početak imaćemo proizvodnju cveća, začinskog bilja, pečuraka, i glistenjak, kasnije ćemo već raditi i na nekom materijalu za ribolovce i tako dalje, ima jako mnogo ideja, a i prostor je takav da nam pruža dosta mogućnosti“, nastavila je Novković.

Ona je naglasila da je Ministarstvo poljoprivrede finansiralo početak uspostavljanja proizvodnje cveća, da je plastenik nabavljen putem konkursa od Agencije za ruralni razvoj, a da je zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena od strane Grada Sremska Mitrovica kroz konkurs iz oblasti socijalne zaštite počelo uređivanje kancelarijskog prostora.

Novković je još napomenula da su Centru za osnaživanje glavni partneri Centar za socijalni rad „Sava“ i Nacionalna služba za zapošljavanje sa kojima će se u saradnji praviti selekcija osoba koje će imati mogućnost da se uključe u rad Centra.

15302339_1782609581991983_1520519943_o

Sremskomitrovački gradonačelnik Sanader je kratko rekao da je izuzetno zadovoljan sa aktivnostima koje se sprovode u Centru.

„Lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica ima želju da pomogne socijalno ugroženim grpama, ali na takav način da se više novac ne daje kao jednokratna pomoć, nego da se jednostavno osnsaže te grupe i da nekako svojim radom one dođu do sredstava za život i na taj način obezbede egzistenciju za sebe i svoje porodice. Na žalost mi imamo dosta socijalno ugroženih grupa različitog tipa, ali ono što je bitno reći da je ovaj Centar upravo namenjen onima koji su radno sposobni i kojima treba podrška da bi sami mogli da zarađuju za život“, rekao je Sander.

Prvi čovek Sremske Mitrovice još je dodao da je Grad ove godne za Centar obezbedio sredstva u visini od 390 hiljada dinara, kao i da će nastaviti da ga pomaže i u narednom periodu.

You may also like