Vlasnice poljoprivrednih gazdinstava imaće ubuduće pravo na porodiljsku naknadu koja će im se obračunavati u skladu sa osnovicom na koju se plaćaju porezi i doprinosi njihovog domaćinstva. Na listi žena čije će odsustvo s posla dok brinu o deci takođe biti plaćeno, biće i one koje rade na privremenim i povremenim poslovima.

Ovo su najvažnije novine koje predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

trudnice

Od 1. jula 2016. naknada će se isplaćivati direktno porodiljama, a ne na račun poslodavca kao do sada. Tako će mame redovno dobijati svoj novac i više neće zavisiti od samovolje ili finansijskih mogućnosti poslodavca.

Jovana Ružičić iz udruženja „Centar za mame“, koje je učestvovalo u izradi nacrta ovog zakona, kaže, za „Novosti“, da je njihova osnovna zamerka bila upućena na član 13 ovog zakona i da su tražili da se porodiljama novac uplaćuje direktno na račun, a ne preko poslodavca. – Dešava se da mame čekaju od tri do šest meseci, a ima i žena koje nisu dobile naknadu i po godinu. Nadamo se da će to sada konačno biti ispravljeno – kaže Jovana Ružičić.

Uslovi za ostvarivanje prava na dečji dodatak suštinski nisu menjani, a novina je potvrda o redovnom pohađanju škole koju će svaka tri meseca u toku školske godine od škole pribavljati služba dečje zaštite.
Izvor: Radio 021

Možda Vam se svidi i