Elektrošokeri će, kao i biber-sprej, biti sastavni deo opreme srpskog policajca, predviđa predlog zakona o policiji.

Međutim, oni neće smeti da budu upotrebljeni prema mlađima od 14 godina, očigledno bolesnim i iznemoglim osobama, teškim invalidima ili ženama čija je trudnoća vidljiva. Policajci će pri upotrebi sredstava prinude morati da vode računa da prouzrokuju što manje povrede i što manju materijalnu štetu. Primera radi, palicom se ne sme udarati osoba u glavu, kičmu, vrat, genitalije…

5060cc038396aef463140bba722ab69c

Foto: Wikipedia

To su samo neki od noviteta koje donosi predlog zakona o policiji, o kojem je juče u srpskom parlamentu počela rasprava koja je objedinjena sa predlozima zakona o javnom okupljanju i o javnom redu i miru. Prema rečima ministra Nebojše Stefanovića, pooštravaju se uslovi za stupanje u radni odnos u MUP-u, a predviđeno je i karijerno napredovanje.

– Sagledavaće se šta je pripadnik u toku svog posla uradio i koje veštine je stekao – rekao je Stefanović.

Poslanici opozicije, koji su podneli oko 500 amandmana na ove zakonske predloge, naveli su da su pomenuti akti puni loših definicija i rešenja. Poslanik DS Dragan Šutanovac je ocenio, između ostalog, da je neprihvatljivo to što je predlogom zakona o javnom redu i miru predviđeno da kazne za prostitutke i one koji organizuju prostituciju budu gotovo iste, a nema sankcija za one koji koriste usluge prostitutki.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i