S prvim prolećnim suncem, koje je ove godine poranilo, počinje i sezona krpelja. Ovi paraziti se aktiviraju kada su temperature 10 stepeni, a prijaju im blage zime i toplo vreme. Budući da se hrane krvlju ne samo životinja, već i čoveka, mogu biti opasni jer su prenosnici brojnih zaraznih bolesti.

Lekari savetuju da ukoliko idemo u prirodu, maksimalno obratimo pažnju ne mere prevencije, a ukoliko pak, „pokupimo“ krpelja, pažljivo ga odstranimo i posmatramo mesto ujeda, odnosno eventualne promene na koži.

Lajmska bolest najčešća je bolest koju krpelji prenose na području Vojvodine. Javlja se jedan slučaj na 10.000 osoba.

Prvi ujedi krpelja se već dešavaju, dok se prvi slučajevi lajmske bolesti očekuju u maju, s obzirom na period inkubacije od oko dva meseca.

Vakcina protiv krpelja, odnosno lajmske bolesti ne postoji. Mere prevencije su duža garderoba, korišćenje repelenata u vidu spreja ili stikova koji odbijaju ove parazite, ali i obavezan pregled tela. Ali šta kada uočimo krpelja na svom telu? Lekari savetuju da ga što pre, veoma pažljivo u potpunosti uklonimo.

Mesto uboda treba posmatrati tokom narednih mesec dana, a ljudi kod kojih se pojave crvenilo, obavezno treba da se obrate lekaru, jer to može biti pokazatelj da su zaraženi lajmskom bolešću koja mora da se leči na vreme.

Možda Vam se svidi i