Sremska Mitrovica – Na Savi, kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana, u utorak 19. januara 2016. godine, održaće se po sedamnaesti put tradicionalno proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Časni krst.

Svebor družina „Sveti Dimitrije“, Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica – predstavnici Hrama svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike sremskog g. Vasilija, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, i ove godine organizuje proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijih i najvećih hrišćanskih praznika.

plivanje za krst2

Prošle godine učestvovalo je 147 plivača i sedam plivačica među njima, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.

U Hramu Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana – Male crkve, biće održana Sveta arhijerejska Liturgija u 9,00 časova, zatim oko 10,30 ispred Hrama će biti osveštana voda, nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece odevene u stihare, predstavnika Vojske Srbije, Policije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i zaplivati oko 11 časova. Nakon toga organizovan je prigodan kulturno-umrtnički program sa katamarana na reci Savi.

U Udruženju kažu da su oni prvi u celoj Srbiji obnovili ovaj hrišćanski običaj, vladika Vasilije prvi je episkop koji je dao blagoslov za ovaj događaj, a u odnosu na broj stanovnika, procentualno gledajući, i po broju učesnika, među prvim u Srbiji.

Učesnici mogu da se informišu i prijavljuju u kancelariji Male crkve svaki dano od 08:00 do 12:00 i od 17 do 19 časova, ili putem telefona 065/24-54-289.

Možda Vam se svidi i