Mitrovačka gimnazija u 150. godini od rođenja poslednje kraljice iz dinastije Obrenović, a u svrhu promovisanja nacionalne istorije i bacanja novog svetla na davno ispričanu priču o tragičnoj ljubavi kralja Aleksandra Obrenovića i dvordke dame Drage Mašin, pozorišnom predstavom // ATENTAT // podseća na prošlost i nudi novo tumačenje događaja koji su doveli do smene dinastija na srpskom prestolu.

15016408_1014596758652551_6622852213004472371_o

Predstava je nastala kao skup gotovo kompletne dramske građe o Majskom prevratu, kao sinteza tekstova – //Vila Sašino// Gorana Markovića, //Kraj dinastije Obrenović// i //Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage//, kao i čuvenog dramskog klasika
//Konak// Miloša Crnjanskog.

Žanrovski drama, sa elementima crne komedije, predstava
// ATENTAT // prati ljubavnu priču mladog kralja i lepe udovice, od trenutka kada se upoznaju do kobne masjke noći 1903. kada su svirepo ubijeni i iskasapljeni. Njihova ljubav uzdiže se na univerzalni i vanvremenski nivo jednako kao ljubav Šekspirovih junaka Romea i Julije, samo na domaći način. Ovo je svojevrstan omaž kralju i kraljici čije su vrline, čistota, rad na modernizaciji društva i ekonomski oporavak, ostali u senci dvorskih intriga i naklapanja beogradskih gospođa, njihovi telima koji su položeni na temelj svih budućih patnji Srba.

ULAZ // SLOBODAN

You may also like