Otvorena dnevna onkološka ambulanta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sklopu hirurškog bloka Opšte bolnice Sremska Mitovica otvorena je nova onkološka dnevna bolnica i onkološka ambulanta, gde će onkološki pacijenti svakodnevno primati citostatičke terapije.

U onkološkoj denevnoj bonici rad je organizovan u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, a prijem pacijenata je svakodnevno od 7 do 10 sati. Sa pacijentima rade dr Željko Kočić, subspecijalista onkoligije i doktorka Biljana Teodorović, subspecijalista hematologije, uz asistenciju šest medicinskih sestara. Oni svakodnevno brinu o oko 25 onkoloških pacijenata, a mesečno u proseku obavi se od 320 do 340 bolničkih prijema.

„Podela terapije zavisi od vrste hemoterapijskog protokola. Jedan broj bolesnika počinje i završava terapiju u jednom danu, dok kod višednevnih protokola pacijenti svakodnevno dolaze i odlaze, do kraja ciklusa hemioterapije. Izvesni protokoli zahtevaju i višednevnu hospitalizaciju pa se takvi pacijenti smeštaju na stacionarna odeljenja opšte hirurgije, interne medicine i ginekologije, a sama hemioterapija aplikuje se u onkološkoj dnevnoj bolnici. U okviru ambulante dva puta nedeljno radi i ambulanta za bol, a taj posao obavlja specijalista anesteziolog“, objašnjava dr Željko Kočić.

Dnevna bolnica ima 15 novih kreveta i šest specijalnih stolica, dok su dva kreveta smeštena u posebnu izolacionu jedinicu. Direktor Opšte bolnice primarijus Miroslav Kendrišić ističe da su onkološka dnevna bolnica i ambulanta opremljene sopstvenim i sredstvima donatora, kao i da je prostor nakon adaptacije pretvoren u savremeno uređenu ambulantu.

„Jedan broj onkoloških pacijenata, koji su se lečili u Institutu u Sremskoj Kamenici, preusmeren je na tretman u našu bolnicu, za ceo sremski region. Na taj način, smanjena je lista čekanja i pacijenti sa tako teškim bolestima imaju mogućnost da odmah, nakon određivanja citostatske terapije od strane onkološke komisije Instituta u Sremskoj Kamenici, VMA i KCS, svoju terapiju odmah prime u sremskomitrovačkoj bolnici. Cilj je da se takvim pacijentima omogući dostupnost lečenja u što kraćem vremenskom roku“, ističe dr Kendrišić.

Izvor: Dnevnik
Foto: OBSM

Možda Vam se svidi i