Održana promocija knjige koja govori o štrajku prosvetara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda u Mitrovačkoj gimnaziji održana je promocija knjige „Veliki štrajk prosvetnih radnika Srbije“. O knjizi su govorili Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević bivši predsednik Unije i predsednik finansijskog resora Unije Vladimir Adžić.

“Svima je poznato da je prošle godine držan petomesečni štrajk prosvetara koji do sada nije zabeležen u istoriji prosvetnih radnika i Unija je smatrala da treba jednom dokumentarnom knjigom to da obeleži. Knjiga će, po proceni mnogih stručnih ljudi, imati istorijsku i socijalnu vrednost i služiti mnogima za dalje proučavanje”, rekla je na promociji Dobrila Gmizić, predsednik Gradskog sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica koji pripada Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

csdcxc

Predsednica Unije Janković rekla je da su prosvetari uglavnom postigli ono što su i očekivali, a to je da su javnost obavestili o svom položaju, i da su skrenuli pažnju na teške uslove u kojima rade ne samo prosvetni radnici nego i sva deca.

“Mi smo kao i mnogo puta put ranije pokazali da smo kao društvo spremni da uvek govorimo o tome da za decu treba izdvojiti najbolje, ali kada je u pitanju škola, organizacija i sve što se dešava u najvećem delu dana koji deca provode upravo u školi na kraju od svih priča ne bude ništa. Dakle štrajk se završio tako što je podneta tužba Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja praktično tereti državu da nije ispunila sporazum koji je potpisala, ta tužba je odbačena u Beogradu i trenutno se nalazi na apelacionom sudu, ali mi smo spremni da idemo ukoliko bude bilo potrebe i na međunarodne instance da vidimo konačno da li Vlada kada nešto potpiše iza toga stoji ili ne stoji, a trebalo bi da stoji”, rekla je Janković i dodala da je priča o tome da li su prosvetni radnici zadovoljni postignutim ili ne duga i kompleksna.

Posle promocije knjige na kojoj su pozvani predstavnici sindikata svih sremskomitrovačkim škola održana je redovna izborna skupština Unije prosvetnih radnika Vojvodine.

Možda Vam se svidi i