Održana javna tribina na temu „Opasnosti na internetu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Javna tribina „Opasnosti na internetu“ u organizaciji Fonda B92, Centra za kulturu „Sirmiumart” i Grada Sremska Mitrovica održana je u toku jučerašnjeg dana u Visokoj školi u Sremskoj Mitrovici.

Veliki broj prisutnih pripadnika mlade generacije, iz nekoliko mitrovačkih osnovnih škola, imali su priliku da se detaljno informišu o opasnostima koje vrebaju na internetu, online komunikaciji, posledicama koje korišćenje interneta može da donese, kao i konkretnim merama i preporukama koje je moguće preduzeti radi prevencije.

Opasnosti na internetu SM (7)

U ime Grada Sremska Mitrovica posetioce i paneliste pozdravio je predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, gospodin Milan Kovačević. Problematiku opasnosti na internetu prisutnima su približili profesionalci, kompetentni panelisti koji su bili otvoreni za saradnju i spremni da daju pravi odgovor na postavljena pitanja. Biljana Lajović, dugogodišnji koordinator jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, govorila je o specifičnostima digitalnog nasilja, o stepenu izloženosti rizicima na internetu, kao i o ulozi nastavnika i roditelja u zaštiti od nasilja. Gordana Vujisić iz Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, ukazala je na ogromnu prisutnost „predatora“ na društvenim mrežama, o načinu kako ih izbeći, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju prepoznavanja sumnjivih aktivnosti na društvenim mrežama. Miljana Jovanović, koordinator „Net patrole“, govorila je o onlajn mehanizmu za podnošenje prijava nelegalnih i uznemiravajućih sadržaja na internetu, kroz različite metode. Mehanizam je osnovan u svrhu prijema i obrade prijava o nelegalnim ili štetnim sadržajima na internetu, sa ciljem sprečavanja širenja slika i video materijala na kojima je prikazana seksualna zloupotreba dece, seksualno iskorišćavanje i fizički i psihološki napadi na decu.

13010246_1693218690931073_558103722_o

Vlada Arsić, autor knjige „Armagedon“ ispričao je nekoliko korisnih i poučnih priča iz ove knjige, nekoliko zastrašujućih svedočenja o žrtvama pedofilije i zamkama koje nas vrebaju iz realnog, ali i iz virtuelnog sveta društvenih mreža. Nakon tribine, prisutni su dobili po primerak knjige „Armagedon“, koja je i edukativno štivo za roditelje i svojevrsna opomena da se bude oprezan kada su u pitanju zamke u koje je moguće upasti usled pripadnosti društvenim mrežama, a što se reflektuje i na postojeću stvarnost.

Opasnosti na internetu SM (3)

„S obzirom da u našoj zemlji postoji veliki broj građana i mladih koji svakodnevno koriste internet i pripadaju društvenim mrežama, a koji nemaju mogućnost da stiču medijsku pismenost tokom redovnog školovanja, uviđa se značaj njihovog upoznavanja sa različitim aspektima koje takva komunikacija donosi. Stoga je i cilj održavanja tribine podizanje svesti građanstva, a posebno mladih, o opasnostima i rizicima koje vrebaju na internetu“ – Petar Samardžić, direktor Centra za kulturu „Sirmiumart“.

Možda Vam se svidi i