Obeležena 102. godišnjica Bitke na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je na spomen obeležju Leget nedaleko od Sremske Mitrovice obeležena 102. godišnjica Bitke na Legetu, jedne od najznačajnijih bitaka vođenih u Prvom svetskom ratu. Godišnjica je obeležena polaganjem venaca na spomen obeležje, održanjem parastosa stradalima u bici, kao i prigodnim kulturno – umetničkim programom.

Parastos su služili sveštenici Arhijerejskog namesništva sremskomitrovačkog, dok su u kulturno umetničkom program učestvovali Nemanja Marković iz Velike Drenove koji je izveo odlomak iz predstave “Otadžbino tu sam”, zatim je “Timočane“ izveo Nikola Stanković, a istorijski govor Aleksandar Krstajić. Jelena Tomić izvela je besedu “Usta puna zemlje“, a u okviru programa nastupila je i etno grupa Srpski dom.

leget1

U ime lokalne samouprave venac na spomen obeležje položio je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kultruru, sport i omladinu.
Organizatori obeležavanja 102. godišnjice Bitke na Legetu su Grad Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkvena opština, MZ Šašinci, Centar za kulturu Sirmiumart, Svebor i Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Legetska bitka odigrala se između srpske i austrougarske vojske 1914. godine za vreme Prvog svetskog rata njoj je stradalo više od 6.000 boraca Timočke divizije.

leget

leget2

leget4

Možda Vam se svidi i