Sremska Mitrovica – Muzičko – scenskim programom pod nazivom “Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce” sinoć je u sremskomitrovačkom pozorištu obeleženo sto pedeset godina od osnivanja Srpske građanske čitaonice i Dana Biblioteke “Gligorije Vozarović”.

Svim poštovaocima knjige ispred Bibliote obratila se Živka Matić, direktor ove sremskomitrovačke ustanove koja je rekla da se tokom dugog perioda koliko Biblioteka postoji u našem gradu ona dosta menjala, menjao se fond knjiga, broj zaposlenih, zgrada, ime ali da je misija Biblioteke sve ove godine ostala ista.

Biblioteka1

„Ono što je ostalo izvorno od osnivanja Srpske građanske čitaonice to je da je Biblioteka ostala mesto gde se naši Mitrovčani okupljaju oko knjige i još uvek je prisutna ista misija, a to je širenje i negovanje ljubavi prema knjigama i čitanju“, rekla je Matić.

U ime lokalne samouprave okupljenima se obratio Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

„Biblioteka „Gligorije Vozarović“ danas je stub, temelj, mesto i riznica gde se čuva naše kulturno blago, naša istorija, a fond od 120.000 knjiga i više od 6.300 članova najbolje govori koliki je značaj i uloga ove institucije. Mi kao Grad ćemo i dalje pratiti njen rad i pružti našu podršku jer se sa razvojem bibliotekarstva u Sremskoj Mitrovici i sam grad se razvijao“, rekao je Janković i poželeo upravi Biblioteke i njenim zaposlenima puno supeha u daljem radu.

Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje kratko je rekao da je podržavanje ovako značajnih jubileja ujedno i podržavanje napora i truda da se nastavi sa negovanjem odnosa prema lepoj literturi, čitaocima i poštovaocima knjige. On je dodao da će Pokrajina nastaviti da pomaže bibliotekama širom Vojvodine, njihovoj adaptaciji, opremanju, rekonstrukciji, digitalizaciji u onoj meri u kojoj to novčana sredstva budu dozvolila.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ raznim programima i dešavanjima će tokom čitave godine obeleževati ovaj veliki jubilej, a prvi u nizu dešavanja biće predstavljanje monografije Biblioteke naredne nedelje.

 

Možda Vam se svidi i