Obeležen „Svetski dan bubrega“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Edukativnim predavanjem održanim u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ danas je i u Sremskoj Mitrovici obeležen Svetski dan bubrega pod sloganom „Bolesti bubrega kod dece – sprečimo na vreme“.

U obeležavanju ovog datuma učestvovali su Dom zdravlja i Udruženja bubrežnih invalida Sremska Mitrovica, kao i Gradska uprava za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine. Akciju u Sremskoj Mitrovici takođe su podržala i dva udruženja iz Beograda i Novog Sada.

Ciljevi današnjeg predavanja jesu razmena iskustava i edukacija bubrežnih bolesnika i članova njihovih porodica kako bi se lakše izborili sa oboljenjem i aktivno uključili u život i rad društvene zajednice u kojoj žive.

Udruženje bubrežnih invalida Sremske Mitrovice formirano je 2011. godine i okuplja oko 100 članova.

„Glavni zadatak je postojanja Udruženja je zdravstvena, socijalna i pravna zaštita naših članova, kao i njihova edukacija, a upravo na tom planu smo naviše i postigli. Što više bubrežni bolesnici znaju o svom oboljenju, s jedne strane bolje će se nositi sa njim i adekvatno će se lečiti, a s duge strane na jedan kvalitetan način uključiće se u društveni život naše zemlje“, rekao je Vladimir Srbljanin, predsednik udruženja bubrežnih invalida Sremke Mitrovice.

Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine, Željko Novaković krako je istakao da grad prepoznaje potrebe Udruženja bubrežnih invalida i da podržava ne samo njihov rad, nego rad svih institucija koje se bave tom problematikom.

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica trenutno ima oko 150 bubrežnih bolesnika, a na nivou Srbije broj bubrežnih bolesnika na dijalizi kreće se oko 4500.

Svetski dan bubrega od 2006. godine na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg obeležava se u više od 130 zemalja širom sveta svakog drugog četvrtka u martu mesecu.

Možda Vam se svidi i